6 jajek
200 g cukru
180 g mąki tortowej
20 g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
10 g kawy rozpuszczalnej
375 ml gorącej wody
50 ml mleka
175 ml likieru amaretto
300 ml śmietany kremówki
70 g cukru pudru ( do kremu)
250 g serka mascarpone
400 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
1 łyżeczka żelatyny
1.Jajka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając.
2.Ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wylewamy do tortownicy o średnicy 22 cm ( wyłożonej papierem do pieczenia ) i pieczemy ok. 25 minut. Biszkopty studzimy i przekrawamy wzdłuż na pół.
3.Kawę zalewamy wrzątkiem, dokładnie rozpuszczamy po czym dodajemy mleko oraz likier, studzimy.
4.Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, po czym dodajemy ser mascarpone i 175 ml mieszanki kawowej.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i łączymy delikatnie z kremem.
5.Wszystkie blaty nasączamy pozostałym ponczem i kolejno układamy na paterze, przekładając każdą warstwę kremem.
6.Resztą kremu smarujemy wierzch i boki tortu. Migdały prażymy na rozgrzanej patelni, studzimy i posypujemy nimi tort. Schładzamy przed podaniem.
Komentarze