Tort alba komunijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT BIAŁY:
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier potem żółtka
dalej ubijając na puszystą masę.Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Na wysmarowaną i wyłożoną papierem blachę wylej ciasto i piecz ok 35min. w 160-180 C
BISZKOPT CIEMNY:
Wykonać tak jak jasny tylko do mąki dodać kakao.
BISZKOPT RÓŻOWY:
Wykonać jak dwa poprzednie dodając do mąki kisiel.
MASA BUDYNIOWA:
Odlej trochę mleka aby rozrobić w nim mąkę.Resztę mleka zagotuj z cukrami . Stopniowo dodawaj rozrobioną mąkę mieszaj aż zgęstnieje.Odstaw niech wystygnie.Margarynę utrzyj i dodawaj po łyżce budyniu.
WYKONANIE TORTU:
Każdy biszkopt przekrój na pół ułóż wszystkie trzy kolory na sobie tak aby z dwóch placków wyszedł jeden duży.Wytnij kształt.
Połóż pierwszy placek następnie pokrojone brzoskwinie,tężejącą galaretkę,przykryj kolejnym plackiem na to dżem i ostatni placek.
Wszystko obsmaruj masą i zacznij ubierać szprycą tak aby miało wygląd alby komunijnej.
Porady
Tort był pieczony na dużą ilość osób dlatego też jest taki duży, ale również można go zrobić wielkości jednej blachy.Wystarczy zmniejszyć składniki.
Komentarze