TORT AJERKONIAKOWY

4.99 (182 ocen)

  • 60 min

PRACOCHŁONNE CIASTO ALE WARTO BO JEST NAPRAWDĘ BARDZO PYSZNE

  • 60 min

Składniki:

  • TORT AJERKONIAKOWY
    Lista składników
    BISZKOPT:
    3 jajaka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki ciemnego kakao
    3 łyżki wody gazowanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    KREM:
    100 g MASŁA
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 litra ajerkoniaku
    1/2 litra śmietany 30 lub 36%
    2 śmiatan-fixy
    8 łyżeczek żelatyny
    DODATKOWO:
    ziarenka MOCCA do dekoracji (Dr.Oetker)
    2 opakowania rurek w czekoladzie
    ORAZ:
    tortownica 26 cm
Wystaw ocenę:

4.99 (182 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    BISZKOPT:
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać żółtka i cukier, nadal miksując do uzyskania puszystej piany i rozpuszczenia cukru. Dodać wodę i dobrze wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do piany bardzo delikatnie mieszając.
    Przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temp.p. 200 st. 20 min.

    Na wystudzone ciasto wyłożyć wzdłuż brzegu rurki, raz czekoladą do góry, raz na dół. Ja miałam dwa rodzaje rurek: jedno opakowanie w mlecznej czekoladzie drugie w deserowej i wykładałam rurki naprzemiennie.

    KREM:
    Miękkie MASŁO zmiksować i na najwyższych obrotach miksera dodawać stopniowo 350 ml ajerkoniaku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fiksami. Dodawać do masy maślano-ajerkoniakowej i wymieszać. 6 łyżeczek żelatyny zalać niewielką ilością zimnej wody, żeby napęczniała, a następnie rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Żelatynę trzeba bardzo dokładnie wymieszać bo inaczej zostaną nieładnie wyglądające kropki, które w dodatku niesympatycznie "plączą się" po języku. To żmudna praca i dłuuuugie mieszanie ale ja zatrudniam do tego męża jak akurat jest pod ręką :)
    Miksując krem dodawać żelatynę. Krem wylać na ciasto i wstawić do lodówki aby stężał.

    Pozostałe 2 łyżeczki żelatyny przygotować tak samo jak powyżej i zmiksować z pozostałymi 150 ml. ajerkoniaku.Wylać na wierzch ciasta, udekorować jak kto chce i ponownie wstawić całość do lodówki.

    Tortownica nie może być większa niż średnica 26 cm bo na taką starczają 2 opakowania rurek.
    Do mniejszej z kolei nie mieści się cały krem.
    Rurki do nabycia w sieci sklepów Lidl. Ponoć także Biedronki mają, ja nie spotkałam.

    Temperatura piekarnika : 200oC
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować