Tort ajerkoniakowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dla wielbicieli słodkości z alkoholem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa ajerkoniakowa:
    100g masła
    100g cukru
    500ml śmietanki 30%
    350ml ajerkoniaku
    5 łyżek żelatyny

    Polewa
    2 łyżki żelatyny
    150ml ajerkoniaku (może być też likier smakowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem. Łączymy z białkami i mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy ok 35 minut w 175 stopniach.
  • 2. Masa ajerkoniakowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody.
    Miękkie masło ubijamy z cukrem na gładką masę. Do tego bardzo pomału dodajemy ajerkoniak i żelatynę (należy uważać żeby masa się nie zważyła). Śmietankę ubijamy na sztywno i wlewamy do niej masę ajerkoniakową. Całość dokładnie łączymy.
  • 3. Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Pierwszy biszkopt smarujemy większą połową masy i przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wykładamy resztę masy. Boki tortu ozdabiamy rurkami. Schładzamy ciasto w lodówce.
  • 4. Polewa:
    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i łączymy z ajerkoniakiem. Polewamy ciasto i schładzamy porządnie w lodówce.

Porady

Kiedy masa Wam się zważy należy wstawić miskę z masą do garnka z wodą i delikatnie podgrzewać (robimy po prostu kąpiel wodną). Podgrzewamy i mieszamy masę. Po chwili grudki powinny zniknąć. Masa będzie płynna więc dobrze jest ją trochę schłodzić przed dalszymi czynnościami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować