Tort ajerkoniakowy

4.5 (140 ocen)

  • 4 min

Przepis na ten tort powstał z okazji Dnia Babci i Dziadka, chcąc przemycić likier ajerkoniakowy postanowiłam zrobić z niego coś słodkiego a zarazem innego. Wyśmienite cudo dla podniebienia i duszy.

  • 4 min

Składniki:

  • CIASTO:3 całe jajka,90 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,3 płaskie łyżki kakao, 3 łyżki wody, 2 czubate łyżki mąki
    MASA: 100g masła,100g cukru pudru, 350ml ajerkoniaku, 500ml śmietany 30%,5 łyżek żelatyny
    DODATKOWO: 35 dag suchych rurek, 1 galaretka cytrynowa, tortownica 26cm
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Utrzeć białka z cukrem, dodać żółtka,mąkę,proszek do pieczenia,kakao i wodę. Wymieszać. Wylać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 minut w temp.200 stopni.
    Masa: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać powoli ajerkoniak. W osobnym naczyniu ubić śmietanę. Żelatynę rozpuścić w 1/4szkl wody i dodać do ubitej śmietany. Delikatnie wmieszać śmietanę w utarte masło. W koło przestygniętego ciasta ułożyć rurki i masę przelać na ciasto i wstawić do lodówki na około 2h. Galaretkę rozpuścić w niepełnych 2 szkl wody i przestudzić. Tort wyjąć po 2h z lodówki i wlać tężniejącą galaretkę.

Porady

Najlepiej do ubitej śmietany dodać letnią rozpuszczoną żelatynę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować