Tort ajerkoniakowo- kakaowy

0 (0 ocen)

tort, który upiekłam tacie na 53-cie urodziny

Składniki:

  • Biszkopt biały:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka octu

    Biszkopt kakaowy:
    takie składniki jak biszkopt biały+ czubata łyżka kakao

    Krem:
    3 budynie śmietankowe
    3 szkl. mleka
    3/4 szkl. cukru

    2 margaryny
    kakao
    ajerkoniak

    Dekoracja:
    owoce
    kwiaty

Tort ajerkoniakowo- kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt biały:
    Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić białka na sztywną pianę, powoli dodawać cukier. Ustawić mikser na najniższe obroty, dodać mieszankę z żółtek, następnie mąkę.
    Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec ok 30-35 min w 180 stopniach.

    Biszkopt kakaowy:
    zrobić jak biszkopt biały- na końcu dodać kakao.

    Biszkopty wystudzić, przekroić na połowę, nasączyć adwokatem.
  • 2. Krem:
    ugotować budyń na mleku i cukrze, wystudzić.
    Utrzeć margaryny, dodać budyń. Gdyby masa była zbyt mało słodka, dodać cukier puder, utrzeć. Odłożyć 1/4 część kremu. Do reszty dodać kakao.
    Do białej masy dodać kieliszek ajerkoniaku.
  • 3. Kakaowy biszkopt- masa kakaowa- biały biszkopt- masa kakaowa- kakaowy biszkopt- masa kakaowa- biały biszkopt- masa biała.
    Boki posmarować masą kakaową.
    Ozdobić tort owocami i kwiatkami.

Porady

forma prostokątna (24x28 cm)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy