Tort ajerkoniakowo- kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt biały:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić białka na sztywną pianę, powoli dodawać cukier. Ustawić mikser na najniższe obroty, dodać mieszankę z żółtek, następnie mąkę.
Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec ok 30-35 min w 180 stopniach.
Biszkopt kakaowy:
zrobić jak biszkopt biały- na końcu dodać kakao.
Biszkopty wystudzić, przekroić na połowę, nasączyć adwokatem.
2.Krem:
ugotować budyń na mleku i cukrze, wystudzić.
Utrzeć margaryny, dodać budyń. Gdyby masa była zbyt mało słodka, dodać cukier puder, utrzeć. Odłożyć 1/4 część kremu. Do reszty dodać kakao.
Do białej masy dodać kieliszek ajerkoniaku.
3.Kakaowy biszkopt- masa kakaowa- biały biszkopt- masa kakaowa- kakaowy biszkopt- masa kakaowa- biały biszkopt- masa biała.
Boki posmarować masą kakaową.
Ozdobić tort owocami i kwiatkami.
Komentarze