Tort adwokatowy

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Kiedyś jadłam taki tort u koleżanki i bardzo mi smakował. Wreszcie przyszła okazja by go zrobić i rozkoszować się jego smakiem i prostym ale efektownym wyglądem. Dla mnie najpiękniejszy ten żółty kolor.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    2,5 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa śmietanowo-adwokatowa
    400 ml śmietany kremówki 30%
    200 ml adwokatu
    80 g masła
    80 g cukru pudru
    2,5 łyżeczki żelatyny
    1/5 szkl ciepłej wody
    Galaretka adwokatowa
    150 ml adwokatu
    2 łyżeczki żelatyny
    30 ml wody
    Dodatkowo
    2 opakowania rurek
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort adwokatowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia Piec około 20 min w 180 st. Biszkopt po upieczeniu ostudzić. Zdjąć papier ponownie włożyć do tortownicy i wokół brzegu ułożyć rurki waflowe.

    Masa śmietanowo-adwokatowa: Cukier puder utrzeć z miękkim masłem do białości. Wlewać po łyżce adwokatu i cały czas miksować.* Na końcu wlać rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i ponownie zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i małymi porcjami dodawać krem. Masę przełożyć do środka tortu i wyrównać powierzchnię pamiętając by zostawić miejsce na galaretkę adwokatową. Włożyć na 1-2 godziny lodówki.

    Galaretka adwokatowa: Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do adwokatu i wymieszać. Wylać na górę schłodzonego tortu i ponownie włożyć do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Porady

*Jeśli masa z adwokatem nam się "zważy" wkładamy naczynie do gorącej wody i cały czas miksujemy. Ale trzeba uważać by nie przegrzać masy. Tort polecam kroić nożem zamoczonym w gorącej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (180 ocen)

tort

To może cię zainteresować