Wedłóg mojego własnego autorstwa tort, który mi zawsze wychodzi. Dodadek alkocholu i powidła sprawia ze nie jest za słodki
60 min
Składniki:
Biszkopt duży :
10 jajek
30 dag mąki
25 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zamiast biszkoptu duzego można upiec 2 małe : (3 lub 4 jajka, niecała szkl. cukru, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 1 łyzka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkaproszku do piecz. - podwoić ilość skł. i upiec dwa biszkopty)
Biszkopt orzechowy:
125 g orzechów włoskich zmielonych
6 jajek
125 g cukru
100g mąki
1,5 łyżeczki proszku do piecz.
Masa orzechowa:
10 dag orzechów włoskich zmielonych
pół kostki masła
pół szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
Krem czekoladowy:
100g cukru
3 jajka
200g masła
1-2 łyżki kakao
ok. 2 kieliszki spirytusu lub wódki
Syrop :
1/4 l wody
60 g cukru
1 kieliszek wódki
Ponatto:
powidło sliwkowe
masło i bulka tarta do tortownicy
papier do pieczenia
Tort orzechowy z powidłem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bizkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do piecz. i delikatnie wymiezać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem dużej tortownicy. piec 25 - 30 min w tempt. 170 - 180 st.
Biszkopt orzechowy : robić tak samo jak biszkopt jasny z tym, że pod koniec dodać orzechy zmielone. piec 30 min. w temp. 180 st.
Masa orzechowa: orzechy zalać wrzącym mlekiem, wystudzić pod przykryciem. Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać do niego orzechy nie przerywając miksowania.
Krem czekoladowy: jajka ubić z cukrem na parze w kompieli wodnej ) ostudzić mieszajac. Masło utrzeć na pianę, powoli dodawać masę jajeczną nie przerywając miksowania Nasyępnie dodać kakao i wódkę(można odłożyć troche masy bez kakao do dekoracji)
Biszkopty przekroić
Przygotowac syrop :wodę i cukier gotować ok 3 mi, ostudzić, dodać wódkę i naczącyć biszkopty.
Przełożenie: biszkopt biały - masa czekoladowa - biszkopt orzechowy - powidło śliwkowe - biszkopt biały - 3/4masy orzechowej - biszkopit orzechowy - reszta masy orzechowej i dekoracja.
Ja daje nie dużo mas do tortów bo nie lubię.
Porady
trzeba pamietać że do mas masło powinno mieć temperaturę pokojową bo inaczej masa się żwazy
Komentarze