Tort orzechowy z powidłem śliwkowym

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Wedłóg mojego własnego autorstwa tort, który mi zawsze wychodzi. Dodadek alkocholu i powidła sprawia ze nie jest za słodki

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt duży :
    10 jajek
    30 dag mąki
    25 dag cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Zamiast biszkoptu duzego można upiec 2 małe : (3 lub 4 jajka, niecała szkl. cukru, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 1 łyzka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkaproszku do piecz. - podwoić ilość skł. i upiec dwa biszkopty)

    Biszkopt orzechowy:
    125 g orzechów włoskich zmielonych
    6 jajek
    125 g cukru
    100g mąki
    1,5 łyżeczki proszku do piecz.

    Masa orzechowa:
    10 dag orzechów włoskich zmielonych
    pół kostki masła
    pół szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru

    Krem czekoladowy:
    100g cukru
    3 jajka
    200g masła
    1-2 łyżki kakao
    ok. 2 kieliszki spirytusu lub wódki

    Syrop :
    1/4 l wody
    60 g cukru
    1 kieliszek wódki

    Ponatto:
    powidło sliwkowe
    masło i bulka tarta do tortownicy
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowy z powidłem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bizkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do piecz. i delikatnie wymiezać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem dużej tortownicy. piec 25 - 30 min w tempt. 170 - 180 st.

    Biszkopt orzechowy : robić tak samo jak biszkopt jasny z tym, że pod koniec dodać orzechy zmielone. piec 30 min. w temp. 180 st.

    Masa orzechowa: orzechy zalać wrzącym mlekiem, wystudzić pod przykryciem. Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać do niego orzechy nie przerywając miksowania.

    Krem czekoladowy: jajka ubić z cukrem na parze w kompieli wodnej ) ostudzić mieszajac. Masło utrzeć na pianę, powoli dodawać masę jajeczną nie przerywając miksowania Nasyępnie dodać kakao i wódkę(można odłożyć troche masy bez kakao do dekoracji)

    Biszkopty przekroić
    Przygotowac syrop :wodę i cukier gotować ok 3 mi, ostudzić, dodać wódkę i naczącyć biszkopty.
    Przełożenie: biszkopt biały - masa czekoladowa - biszkopt orzechowy - powidło śliwkowe - biszkopt biały - 3/4masy orzechowej - biszkopit orzechowy - reszta masy orzechowej i dekoracja.
    Ja daje nie dużo mas do tortów bo nie lubię.

Porady

trzeba pamietać że do mas masło powinno mieć temperaturę pokojową bo inaczej masa się żwazy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować