Uwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej lekko uprażonych. Było słodko, ale pysznie!
Tort orzechowy z kakaowym akcentem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt orzechowy:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie naprzemiennie dodajemy odrobinę cukru i żółtko, aż do całkowitego ich wykorzystania. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na końcu wsypujemy posiekane drobno orzechy włoskie. Lekko zamieszany biszkopt przelewamy na formę z wyłożonym papierem do pieczenia dnem. Pieczemy w 180st C ok 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
2.Biszkopt kakaowy:
Podobnie jak w biszkopcie orzechowym- ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, żółtka, zmniejszamy prędkość miksera na najniższą, dodajemy przesiane pozostałe składniki: mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wylewamy na wyłożony papierem spód formy. Pieczemy w 180st C do suchego patyczka (15-20 minut). Studzimy.
3.Krem orzechowy- najlepiej wziąć się za niego dzień przed przełożeniem tortu ;)
Śmietanki wlewamy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy najlepiej mikserem do połączenia składników. Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę oraz likier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, jeśli jest z tym problem możemy ponownie postawić na niewielkim palniku i delikatnie podgrzać. Taki krem studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
Kolejnego dnia, przed przełożeniem tortu krem przekładamy do misy miksera i ubijamy do momentu utworzenia się na powierzchni nieregularnych, trwałych kształtów. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy.
Orzeszki ziemne drobno siekamy, prażymy kilka minut na suchej patelni często mieszając i zimne dodajemy do kremu.
4.Przełożenie:
Biszkopty przed nałożeniem kremu nasączamy mieszanką soku z wodą.
Biszkopt orzechowy- ½ kremu orzechowego- biszkopt kakaowy- ½ kemu orzechowego- biszkopt orzechowy.
5.Masa maślana:
Miękkie masło ucieramy do białości. Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodajemy połowę cukru pudru i ponownie ubijamy.
Żółtko ucieramy z pozostałą częścią cukru pudru.
Tak przygotowane mieszanki dodajemy do masła, powoli je ucierając. Na końcu dodajemy sok z cytryny oraz ocet winny. Mieszamy do połączenia.
Tort możemy obłożyć zwykłym kremem, ale możemy go także zabarwić barwnikami spożywczymi. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i chęci. Ja do dekoracji boku użyłam wiórek kokosowych, a wierzch dodatkowo ozdobiłam perełkami oraz wafelkami i cukierkami. Tort schładzamy minimum kilka godzin przed podaniem.
Komentarze