Tort orzechowy z kakaowym akcentem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej lekko uprażonych. Było słodko, ale pysznie!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na tortownicę o śr. 28cm

    Biszkopt orzechowy:
    6 jajek
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki krupczatki
    100g orzechów włoskich
    1 szklanka cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt kakaowy:
    2 jajka
    1 łyżka mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ½ szklanki cukru kryształu
    2 łyżki kakao
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem orzechowy:
    400ml słodkiej 30% śmietanki
    1 szklanka mleka w proszku
    200g białej czekolady
    50ml likieru orzechowego
    250g serka mascarpone
    200g orzeszków ziemnych niesolonych

    Poncz:
    50ml soku z czarnej porzeczki
    50ml przegotowanej, schłodzonej wody

    Masa maślana:
    300g masła 82%
    1 jajko
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka octu winnego
    1 łyżka soku z cytryny

    Dodatkowo:
    barwniki spożywcze
    perełki cukrowe
    wiórki kokosowe
    ½ wafelka kokosowego
    ok 3 cukierki "Michałki"
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort orzechowy z kakaowym akcentem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt orzechowy:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie naprzemiennie dodajemy odrobinę cukru i żółtko, aż do całkowitego ich wykorzystania. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na końcu wsypujemy posiekane drobno orzechy włoskie. Lekko zamieszany biszkopt przelewamy na formę z wyłożonym papierem do pieczenia dnem. Pieczemy w 180st C ok 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
  • 2. Biszkopt kakaowy:
    Podobnie jak w biszkopcie orzechowym- ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, żółtka, zmniejszamy prędkość miksera na najniższą, dodajemy przesiane pozostałe składniki: mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wylewamy na wyłożony papierem spód formy. Pieczemy w 180st C do suchego patyczka (15-20 minut). Studzimy.
  • 3. Krem orzechowy- najlepiej wziąć się za niego dzień przed przełożeniem tortu ;)
    Śmietanki wlewamy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy najlepiej mikserem do połączenia składników. Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę oraz likier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, jeśli jest z tym problem możemy ponownie postawić na niewielkim palniku i delikatnie podgrzać. Taki krem studzimy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
    Kolejnego dnia, przed przełożeniem tortu krem przekładamy do misy miksera i ubijamy do momentu utworzenia się na powierzchni nieregularnych, trwałych kształtów. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy.
    Orzeszki ziemne drobno siekamy, prażymy kilka minut na suchej patelni często mieszając i zimne dodajemy do kremu.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopty przed nałożeniem kremu nasączamy mieszanką soku z wodą.
    Biszkopt orzechowy- ½ kremu orzechowego- biszkopt kakaowy- ½ kemu orzechowego- biszkopt orzechowy.
  • 5. Masa maślana:
    Miękkie masło ucieramy do białości. Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodajemy połowę cukru pudru i ponownie ubijamy.
    Żółtko ucieramy z pozostałą częścią cukru pudru.
    Tak przygotowane mieszanki dodajemy do masła, powoli je ucierając. Na końcu dodajemy sok z cytryny oraz ocet winny. Mieszamy do połączenia.
    Tort możemy obłożyć zwykłym kremem, ale możemy go także zabarwić barwnikami spożywczymi. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i chęci. Ja do dekoracji boku użyłam wiórek kokosowych, a wierzch dodatkowo ozdobiłam perełkami oraz wafelkami i cukierkami. Tort schładzamy minimum kilka godzin przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Orzeszki ziemne Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować