tort orzechowy z czekoladą i cytryną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Taki tort zrobiłam na rocznicę ślubu moich wujków. Słodycz czekolady i orzechów przełamałam delikatnym kremem śmietanowo-cytrynowym. *tortownica 21 cm

  • 2 godz.

Składniki:

  • na biszkopt:
    7 jajek
    2/3 szklanki maki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    100 g orzechów włoskich startych ( nie zmielonych)
    1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    na krem czekoladowy:
    250 ml śmietanki kremówki
    100 g mlecznej czekolady
    100 g gorzkiej czekolady

    na krem cytrynowy:
    1 jajko
    1 żółtko
    sok i skórka z 1,5 cytryny
    2 łyżki wody
    100 g cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka masła
    150 ml śmietanki kremówki

    na wykończenie:
    100 g masła
    2 łyżki cukru pudru

    do dekoracji:
    270 g pianek marshmallow
    470 g cukru pudru
    3 łyżki wody
    róże cukrowe

    poncz:
    1 szklnka osłodzonej herbaty
    kieliszek spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort orzechowy z czekoladą i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort orzecowy 1. Białka ubić z cukrem pudrem. Ubijając dodawać po żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Razem z orzechami dodać do masy jajecznej i wymieszać. Piec w 180*C około 40 minut. Po wystudzeniu przekroić na trzy krążki.
  • 2. Kremówkę zagotować i zdjąć z ognia. Wrzucić połamane czekolady i mieszać aż się rozpuszczą. Wystudzić i wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Następnie zmiksować na krem. Pierwszy krążek ciasta naponczować i rozsmarować krem, przykryć drugim krążkiem biszkopta.
  • tort orzechowy 3. Sok z cytryny, wodę,cukier, masło i mąkę ziemniaczaną zagotować aż zgęstnieje na budyń. Wystudzić. Kremówkę ubić i dodać budyń cytrynowy. Rozsmarować na biszkopcie i przykryć ostatnim krążkiem.
  • 4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i posmarować dokładnie tort z wierzchu i po bokach. Pianki umieścić w misce z trzema łyżkami wody. Ustawić na garnku z gotującą się wodą i mieszać aż się rozpuszczą. Wymieszać z cukrem pudrem i zagniatać aż powstanie elastyczna masa. Rozwałkować ją i powlec tort a następnie udekorować.

Porady

Tort przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować