Tort orzechowo- serowy z kremem chałwowym

4.5 (185 ocen)

Połączenie orzechów, sernika kokosowego oraz masy chałwowej. Słodki tort przełamałam dodatkiem wiśni.

Składniki:

  • Na tortownicę o śr 28cm

    Biszkopt orzechowy:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki krupczatki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao
    10 dkg orzechów laskowych

    Wkładka serowa:
    1/2 kg sera
    3/4 szklanki cukru
    3 duże jajka
    10 dkg margaryny zwykłej
    1 opakowanie sernixa
    1 łyżeczka olejku śmietankowego
    5 dkg wiórek kokosowych
    szczypta soli
    6 dkg herbatników kakaowych
    1/2 szklanki mleka

    Masa chałwowa:
    600ml śmietanki 30%
    300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
    1/2 kg serka mascarpone

    Ponadto:
    1 mały słoiczek wiśni w syropie
    Dodatki do dekoracji tortu
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort orzechowo- serowy z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Biszkopt orzechowy:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakaem. Mieszamy drewnianą łyżką. dodajemy drobno posiekane lub starte na wiórki orzechy laskowe. Ponownie mieszamy i wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (tylko spód) tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 35 minut.
  • Sernik 2. Sernik:
    Margarynę topimy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielony ser, wiórki kokosowe, sernix oraz olejek śmietankowy i mleko. Ucieramy na najmniejszych obrotach miksera. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Łączymy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
    Na wyłożoną papierem tortownicę wysypujemy połowę pokruszonych herbatników. Łyżką delikatnie nakładamy masę serową i delikatnie wyrównujemy. Posypujemy pozostałymi herbatnikami i lekko je dociskamy. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego do 190st C piekarnika na 1 godzinę. Po ok 30 minutach, nie wyciągając sernika ściągamy folię. Sernik pozostawiamy do przestudzenia najlepiej na całą noc.
  • Krem chałwowy 3. Krem chałwowy:
    Śmietankę podgrzewamy z pokruszoną chałwą aż do jej rozpuszczenia. Mieszamy cały czas i pilnujemy by nie doprowadzić do zagotowania. Studzimy i odstawiamy przykrytą folią spożywczą do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy serek mascarpone.
  • Przełożenie 4. Przełożenie:
    Biszkopt orzechowy- 1/3 kremu- sernik- 1/2 kremu wymieszanego z odsączonymi wiśniami- biszkopt orzechowy- pozostałym kremem dekorujemy wierzch oraz boki tortu. Dodatkowo można cały tort obłożyć rurkami z kremem o smaku waniliowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa Kokos Orzechy Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować