Tort orzechowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i ubić na sztywno. Dodać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać do okrągłej formy wysmarowanej margaryną i obsypaną bułka tartą.
Piec ok 20-25 min w temp. 150-160 stopni do suchego patyczka.
2.Ciasto orzechowe:
Białka ubijać z solą, jak powstanie delikatna piana dodawać stopniowo cukier i ubijać do momentu aż masa będzie lśniąca i gęsta. Dodać porcjami orzechy wymieszane z mąką i proszkiem. Wylać na okrągłą wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą formę. Piec ok 50-60 min. w temp. 150 stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić w otwartym piekarniku do ostygnięcia.
3.Budyń:
Odrobinę mleka odlać, resztę zagotować wraz z cukrem. Do żółtek dodać odlane mleko, rozmieszać, dodać mąkę ziemniaczaną. Do gotującego mleka wlać małym strumieniem masą jajeczną cały czas energicznie mieszając. Doprowadzić do wrzenia, masa musi chwilę pogotować - uważać należy żeby się nie przypaliła.
Schłodzić.
4.Masa kawowa:
Miękkie masło utrzeć mikserem, porcjami dodać budyń jajeczny na końcu małą łyżeczką wlewać po odrobinie naparu z kawy - uważać żeby masa się nie zważyła. Naparu dodać wedle uznania, w zależności czy ktoś lubi mocno kawowe ciasta czy tylko z posmakiem kawowym.
5.Przełożenie tortu:
-ciasto jasne
-1/3 masy kawowej
-ciasto orzechowe
-1/3 masy kawowej
-ciasto jasne
-1/3 masy kawowej na wierz i boki tortu
-do dekoracji połówki orzechów włoskich i mielone orzechy na pokrycie boków
Porady
Należy nie przesadzić w masie z naparem kawy, bo wtedy masa wychodzi gorzka - trzeba sobie wyczuć smak próbując.
Komentarze