Tort orzechowo-cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Przepis mam od mamy. Tort jest niezwykle pyszny i dlatego zawsze na wyjątkowe okazje pojawia się u nas w domu.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • ciasto:
    12 jaj,
    14 łyżek cukru zwykłego,
    14 łyżek orzechów włoskich zmielonych,
    8 łyżek tartej bułki,
    2 łyżki mąki krupczatki,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    skóra cytrynowa,
    cukier waniliowy,

    krem:
    30 dag margaryny palmy,
    25 dag cukru pudru,
    2 białka,
    cukier waniliowy,
    sok z jednej dużej cytryny,
    2 kieliszki spirytusu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort orzechowo-cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort po upieczeniu 1. Ciasto;
    Z białek ubić pianę na sztywno, pod koniec dodać stopniowo cukier, cukier waniliowy, pojedynczo żółtka- stale ubijając.
    Gdy masa zgęstnieje wymieszać delikatnie z mąką, proszkiem do pieczenia, bułką tartą, orzechami i skórką z cytryny.
    Wylać na wcześniej przygotowaną tortownicę i piec ok 50 min w temperaturze 180'.
  • 2. masa:
    Margarynę z cukrem utrzeć do gładkości. Dodać pojedynczo białka, a następnie cukier waniliowy, sok z cytryny i spirytus.
    Ucierać aż masa będzie puszysta.
  • krojenie tortu na plastry 3. Po upieczeniu zimny tort przekroić 2-3 razy. Każdy placek naponczyć delikatnie kroplami kawy. Najlepiej zrobić to pędzelkiem.
  • dekorowanie tortu 4. Dzielimy krem na 3 części (jeśli tort podzieliliśmy na 3 placki). Każdy placek smarujemy, i nakładamy kolejny placek. Górę dekorujemy masą i ozdobami.

Porady

Jeśli ktoś będzie robił napis na górze tortu lub wzorek można zostawić trochę masy i utrzeć ja z pozostałymi jajkami. Wtedy napis i wzór będzie o mocniejszym żółtym kolorze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować