tort owocowy na 70-tkę

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten tort to jeden z moich "pewniaków"- raczej zawsze się sprawdza bo nie jest tłusty, niezbyt słodki i przełamany kwaśnością owoców.

  • 2 godz.

Składniki:

  • *tortownica 26 cm:
    Składniki:
    na biszkopt:
    6 dużych jajek
    1 i 1/3 szklanki mąki
    2 duże łyżki kakao
    1,5 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    na krem czekoladowy:
    200 ml śmietanki kremówki
    150 g czekolady deserowej
    na krem malinowy:
    300 ml śmietanki kremówki
    łyżka cukru pudru
    1/2 opakowania malinowego zagęstnika do śmietany
    1/2 szklanki malin
    dodatkowo:
    duży banan
    3 kiwi
    szklanka malin
    2 brzoskwinie
    słoiczek dżemu malinowego
    słodka herbata do nasączenia
    na dekorację:
    1,5 paczki podłużnych biszkoptów
    1/2 kostki masła
    łyżka cukru pudru
    cukrowe dekoracje
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort owocowy na 70-tkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt upiec dzień wcześniej. Białka ubić na sztywno z solą a następnie powoli wsypywać cukier. Kiedy masa będzie gęsta i sztywna dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie smarujemy, żeby biszkopt się przykleił dzięki czemu będzie równy i nie opadnie). Przełożyć ciasto do tortownicy i piec w 180*C około 40 minut. Po upieczeniu zostawić w formie do następnego dnia i dopiero wtedy obkroić boki, wyjąć biszkopt i przekroić na trzy blaty. Dolny i środkowy nasączyć herbatą.
  • smarowanie dzemem 2. Na paterze lub podkładce tortowej umieścić dolny blat biszkopta, zapiąć wokół niego obręcz tortownicy a boki wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto posmarować połową dżemu.
  • owoce 3. Owoce obrać i pokroić w niewielką kostkę. Połowę rozłożyć na warstwie dżemu.
  • warstwa czekoldowa 4. Czekoladę połamać na kawałki i wrzucić do miski. Miskę ustawić nad garnkiem z wrzątkiem (nie musi się już gotować) tak aby nie dotykała dnem wody. Mieszając rozpuścić czekoladę. Przestudzić. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml) ubić na sztywno. Wlać do niej czekoladę i szybko zmiksować.
  • warstwa czekoladowa 5. Krem rozłożyć na owocach. Przykryć drugim biszkoptem i tak samo jak poprzednio posmarować dżemem i wyłożyć resztę owoców.
  • warstwa malinowa 6. Mocno schłodzoną pozostałą kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać zagęstnik. Kiedy masa będzie dość sztywna wyłożyć ją na warstwę owoców i rozsmarować. Przykryć trzecim biszkoptem i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
  • tort po złożeniu 7. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch (można dodać kilka kropel soku z cytryny, alkoholu lub odrobinkę aromatu). Zastygnięty tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i delikatnie odkleić papier. Wierzch tortu posmarować cienką warstwą kremu maślanego i wygładzić. Boki tortu posmarować minimalną ilością kremu najlepiej na wysokości środkowego biszkopta tylko tyle, żeby przykleiły się biszkopty. Biszkopty ułożyć wokół tortu lekko dociskając. Przewiązać wstążką. Pozostały krem przełożyć do szprycy i wycisnąć dekoracyjnie na wierzch tortu. Udekorować cukrowymi ozdobami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować