Tort owocowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne połączenie świeżych owoców, bitej śmietany i galaretki.

  • 50 min

Składniki:

  • mąka 300g,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    cukier puder 110g,
    1 jajko,
    margaryna Palma z Murzynkiem 125g,
    szczypta soli,
    1 kg owoców np. jabłek, brzoskwiń, winogron jasnych i ciemnych, granatu,
    3 opakowania jasnej galaretki do tortów,
    cukier 300g,
    sok jabłkowy 400ml,
    śmietana 36% 400g,
    serek mascarpone 125g,
    śmietan-fix 1 opakowanie,
    1 łyżka Malibu,
    płatki migdałowe 50g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort owocowy 1. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i 80 g cukru pudru wsypujemy do miski - wszystko mieszamy. Do miski wbijamy jajko i dodajemy pokrojoną w kostkę miękką margarynę.
  • Tort owocowy 2. Energicznie mieszamy ciasto aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy je na pół godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z części rozwałkować i wyłożyć nimi dno tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy każde z ciast około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasta studzimy.
  • Tort owocowy 3. Dowolne owoce kroimy w drobną kostkę. Cukier rozpuszczamy wraz z galaretkami gotując na wolnym ogniu. Stopniowo wlewamy sok jabłkowy i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy owoce i krótko gotujemy.
  • Tort owocowy 4. Owoce zdejmujemy z ognia i studzimy. Do tortownicy wkładamy jedno z ciast i zalewamy tężejącą galaretką z owocami, przykrywamy drugim ciastem, obciążamy np. deseczkę i wkładamy całość do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Tort owocowy 5. Gdy galaretka stężeje zdejmujemy obręcz tortownicy.
  • Tort owocowy 6. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z 30 g cukru pudru i 1 opakowaniem śmietan - fixu.
  • Tort owocowy 7. Dodajemy mascarpone, łyżkę Malibu i dokładnie mieszamy. Tort smarujemy masą śmietanową, jego brzegi ozdabiamy płatkami migdałowymi.
  • Tort owocowy 8. Wierzch dekorujemy dowolnie pozostałymi owocami.

Porady

Po wyłożeniu masy śmietanowej tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować