Tort "Owocowa Rozkosz"

4.5 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz. 10 min

Tort : Owocowa Rozkosz" to wspaniałe połączenie smaku ananasa, truskawki przełamane smakiem aromatycznej kawy. Pyszności:)

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na 1 biszkopt; (trzeba upiec 2 takie biszkopty)

    5 jajek
    10 dkg mąki ziemniaczanej
    10 dkg mąki pszennej
    20 dkg cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżeczek wody
    2 łyżeczki octu
    2 łyżki kakao

    Składniki na masę ananasową;

    1 puszka ananasów
    4 żółtka
    1 budyń śmietankowy
    1 cukier waniliowy
    2 kostki masła
    10 dkg cukru pudru

    Składniki na masę kawową:

    3 jajka
    1/2 szklanka cukru kryształu
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 kostka masła

    Składniki na masę truskawkową:

    2 szklanki mleka
    1 mały budyń śmietankowy
    1 szklanka zmiksowanych truskawek
    3 łyżki cukru pudru
    1 kostka masła

    Poncz:
    400 ml mocnej kawy
    50 ml amaretto
    2 cukry waniliowe

    Dodatkowo:
    1 litr śmietany kremówki 36 %
    aromat pomarańczowy
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    owoce do dekoracji: maliny, truskawki, kiwi, brzoskwinie z puszki, borówka amerykańska, zielony winogron
    ażurki z czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort "owocowa rozkosz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przełożenie tortu 1. Pieczemy 2 biszkopty (do drugiego biszkoptu dodajemy kakao). Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, następnie żółtka ubijamy mikserem na pulchną masę dodajemy wodę z octem na końcu wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia Biszkopty pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni, studzimy przekrawamy na pół. Wykonanie masy ananasowej; Z ananasów odlewamy sok do garnka dopełniamy go wodą tak aby wyszło 250 ml płynu dodajemy cukier waniliowy .żółtka budyń śmietankowy wszystko razem miksujemy wkładamy na ogień cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy go do wystudzenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy cały czas miksując po łyżce budyniu Ananasy kroimy w drobną kostkę odsączamy na sitku i dodajemy na końcu da masy. Wykonanie masy kawowej: Całe jajka ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę, dodajemy kawę i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Masło ucieramy na puch, partiami dodajemy przestudzoną masę kawową. Wykonanie masy truskawkowej: Budyń śmietankowy gotujemy w 2 szklankach mleka, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, partiami dodajemy budyń i na końcu zmiksowane truskawki. Przekładamy nasączone ponczem biszkopty masą kawową, ananasową oraz truskawkową
  • Pokrycie tortu śmietaną 2. Śmietanę mocno schłodzoną ubijamy na sztywno z dodatkiem aromatu pomarańczowego. Za pomocą szprycy zdobimy cały tory śmietaną.
  • Układanie na torcie truskawek zamoczonych w czekoladzie 3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Truskawki przekrawamy na pół, zamaczając każda końcówkę w czekoladzie układamy je dookoła tortu.
  • Układanie owoców na torcie 4. Na torcie układamy pozostałe owoce tworząc ładną kompozycję. Na koniec zdobimy ażurkami z czekolady.

Porady

Do wykonania wierzchu tortu można użyć wszystkich owoców sezonowych i tworzyć własne niepowtarzalne kompozycje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Masa kawowa Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować