Inspirację do dekoracji tego tortu, znalazłam.: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-z-dekoracja-galaretkowych-kostek-lodu#a712944 Mój stary przepis zmodyfikowałam.; http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-niespodzianka-3
Tort niespodzianka dla dorosłego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek i ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem, budyniami i kakao.
Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do tortownicy,wyłożonej tylko na dole, papierem do pieczenia.
Piec w 175*ok.30 min.
Po przestygnięciu, biszkopt przekroić na 3 części.
2.Spodnią część włożyć z powrotem do tortownicy i nasączyć sokiem z wiśni.Wcześniej wiśnie przełożyć na durszlak.
3.Czekoladę wraz ze śmietanką rozpuścić nad parą. Ostudzić, potem schłodzić przynajmniej pół godz. w lodówce. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Śmietankę z lodówki ubić z pudrem cukrem, potem smietan-fixem. Następnie dodawać porcjami jogurt i serek. Miksować i ostrożnie dolewać żelatynę.Teraz krótko zmiksować i wyłożyć na krążek biszkoptowy w tortownicy.
Posypać połową wiśni.
4.Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Ten można mocno nasączyć.
5.Krem jasny zrobić podobnie jak ciemny.Wyłożyć do tortownicy, posypać resztą wiśni.
6.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić całość w lodówce.
7.Zdjąć obręcz z tortu, ułożyć na zabezpieczona paterę.
8.Masło zmiksować z pudrem i serkiem. Następnie zmiksować ze śnieżką. Na koniec dodać parę łyżek masy krówkowej. Masą posmarować cały tort.
9.Rurki, można przyciąć,na wysokość tortu + z 4 cm.(mnie się nie udało, kilka rozgniotło się i brakło.)
10.Rurki poukładać wokół tortu. Przywiązać wstążką.
11.Galaretkę rozpuścić w 5 szklankach gorącej wody. Ostudzić i wylać do prostokątnego naczynia. Schłodzić w lodówce do całkowitego zestalenia.(można dzień wcześniej) Pokroić w kostkę i porozrzucać w środek tortu, odpowiednio wkładając buteleczkę.
Komentarze