Tort Nesquik z truskawkami

4.5 (194 ocen)

Tort robiłam na czwarte urodziny syna, który bardzo lubi czekoladowe kuleczki. Dlatego nie mogło ich zabraknąć :) Tort jest bardzo czekoladowy, nieco ciężki, dlatego truskawki idealnie tutaj pasowały. Przełamują słodycz i wnoszą owocową świeżość.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BIAŁY KREM CZEKOLADOWY:
    125g mascarpone
    1 szklanka śmietanki 30%
    1/2 szklanki mleka w proszku
    100g czekolady białej
    ok 300g truskawek świeżych

    CIEMNY KREM CZEKOLADOWY:
    125g mascarpone
    1 szklanka śmietanki 30%
    1/2 szklanki mleka w proszku
    100g czekolady mlecznej
    50g kuleczek czekoladowych

    DEKORACJA:
    150g kuleczek czekoladowych
    50g czekolady gorzkiej
    1 łyżeczka masła
    2 kostki mlecznej czekolady
    2 łyżki bitej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Tort nesquik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ufyd0e 1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższych obrotach i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek oraz kakao przesiać i wsypać do masy. Łopatką delikatnie wmieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 20cm z papierem na dnie. Nie smarować brzegów formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i upuścić formę z ciastem na podłogę z wysokości 50cm. Wystudzić w foremce. Przekroić na cztery części.
  • image-01akaji 2. Śmietankę wlać do garnuszka i zagotować. Wsypać mleko w proszku i mieszać do momentu aż nie będzie grudek. Mleko w proszku warto wcześniej przesiać przez sito. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
    Mascarpone ubić i wlewać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać, nie ubijać.
  • image-0chq85u 3. W drugim garnuszku wlać śmietankę kremówkę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mleko w proszku, połączyć i zagotować. Dodać połamaną czekoladę mleczną. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się rozpuści.
    Mascarpone ubić i delikatnie połączyć z chłodną masą czekoladową. Nie ubijać.
    Czekoladowe kuleczki pokruszyć lub zmielić w rozdrabniaczu i dodać do masy czekoladowej.
  • image-288qbox 4. Biały krem podzielić na pół. Na pierwszym krążku rozsmarować niewielką ilość kremu, ułożyć truskawki przekrojone na połówki. Przykryć resztą kremu. Nałożyć drugi krążek biszkoptu i rozsmarować połowę ciemnego kremu czekoladowego. Na trzecim krążku powtórzyć czynność z białym kremem i truskawkami. Na wierzchu i bokach rozsmarować ciemny krem.
  • 5. DEKORACJA. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i przestudzić. Jeszcze płynną wymieszać z kuleczkami. Przyklejać od razu na brzegi tortu.
    W koło wycisnęłam małe rozetki z bitej śmietany, a na środku starłam czekoladę.
    Odstawić do lodówki. Przy krojeniu kuleczki się trochę rozsypują.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować