Tort nastolatka

4.99 (165 ocen)

Piętnaste urodziny syna,to do czegoś zobowiązuje :)Po sześciu godzinach pracy nad samą dekoracją powstał taki tort.Było to dla mnie duże wyzwanie,gdyż pierwszy raz robiłam taki tort.Ale dekoracja to nie wszystko...przecież ważny jest też smak.Idealne połączenie czekolady i truskawek...było bajecznie

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    160 g cukru
    100 g mąki tortowej
    35 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Krem z białej czekolady:
    400 g białej czekolady
    500 ml śmietany kremówki 36%
    Frużelina truskawkowa:
    500 g truskawek
    3 łyżeczki żelatyny
    2/3 szklanki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    Nasączenie:
    3/4 szklanka wody
    1/4 szklanki wódki
    1 łyżka cukru
    3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort nastolatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka oddzielamy od żółtek,dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier,nie przerywając ubijania.Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem,przesiewamy i dodajemy do ciasta.Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.Pieczemy w temperaturze 170-180'C przez około 35-40 minut.Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm.Odstawiamy do ostygnięcia.Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
  • 2. Krem z białej czekolady

    W garnku podgrzewamy śmietanę.Pamiętajmy,że nie wolno jej zagotować.Zdejmujemy z palnika,dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu,aż czekolada się całkowicie rozpuści.Śmietanka powinna być gładka.Po ostudzeniu wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu.
  • 3. Frużelina truskawkowa

    Truskawki kroimy w plasterki,dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu,aż cukier całkowicie się rozpuści.Kiedy truskawki puszczą sok,dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.Wszystko razem dokładnie mieszamy,doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok.Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody.Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy,aby nie powstały grudki.Gotową masę studzimy aż zgęstnieje.
  • 4. Nasączenie

    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.Ilość wódki można zmniejszyć lub zwiększyć.Wszystko zależy od naszych upodobań.
    Przygotowanie:
    Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty.Pierwszy blat układamy na paterze,nasączamy.Najpierw wykładamy krem z białej czekolady,na krem frużelinę truskawkową.Przykrywamy drugim blatem,również go nasączamy i wykładamy krem i frużelinę.Przykrywamy ostatnim blatem,który również nasączamy.Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki.Teraz pozostaje nam tylko długa zabawa z masą plastyczną.Powodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować