Moja rodzina uwielbia ciasta naleśnikowe pod każdą postacią.Doskonałe połączenie masy serowej z wiśniami, zwłaszcza że pochodzą one z własnej działki.
30 min
Składniki:
Składniki – ciasto naleśnikowe.
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
łyżeczka cukru
łyżka oleju
Masa serowa:
2 kostki białego sera
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki gęstej śmietany
Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy więcej śmietany.
Masa wiśniowa:
1 szklanka wiśni
2 łyżki cukru
Wiśnie mieszamy z cukrem i smażymy do odparowania dużej ilości soku.
Tort naleśnikowy z nadzieniem serowo-wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka i białka, żółtka dodać do mleka, białka ubić na sztywną masę. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Mieszać aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Dodać sól, cukier, olej oraz pianę z białek i ponownie dokładnie wymieszać. Gdy jest za gęste dodać mleka. Ciasto odstawić na godzinę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ciasto nalewać chochlą na patelnie, rozprowadzić, smażyć na zloty kolor z obu stron.
Na naleśniku smarujemy masę serową, następnie wiśniową. Układamy 8-10 sztuk. Wierzch polewamy powstałym syropem i dekorujemy wiśniami.
Torcik podawać jako deser lub na obiad.
Porady
Gdy nie mamy wiśni możemy użyć dżemu wiśniowego lub konfitury wiśniowej.
Komentarze