Tort naleśnikowy z mascarpone i owocami

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Naleśniki nieodmiennie kojarzą mi się z porą późnego lata. Podawane ze świeżymi owocami są wyśmienitym deserem dla małych i dużych.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    •2 jajka
    •1 szkl. mąki pszennej
    •1,5 szkl. mleka
    •0,5 szkl. wody mineralnej (lekko gazowanej)
    •szczypta soli
    •1 łyżka cukru (opcjonalnie)

    Składniki na nadzienie:
    •250g mascarpone*
    •250 g ricotty
    •3 łyżki cukru pudru
    •nasionka z 1 laski wanilii

    Dodatkowo:
    •dżem z czerwonej porzeczki z chilli i imbirem
    •100g malin
    •100 g jeżyn
    •3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Tort naleśnikowy z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cisto na naleśniki 1. Naleśniki:
    Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem i wodą. Dodajemy mąkę, sól i opcjonalnie cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie smażymy naleśniki na patelni.

    Do smażenia naleśników można użyć klarowanego masła lub oleju.
  • 2. Nadzienie:
    Masę przygotowujemy dopiero kiedy mamy już usmażone naleśniki. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Ubijamy do momentu otrzymania gęstego kremu.
  • 3. Sos owocowy:
    Świeże owoce (maliny i jeżyny) umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier i gotujemy ok. 10 min. Jeśli owoce puszczą mało soku można dodać trochę wody.
  • 4. Usmażone naleśniki przekładamy na przemian:
    1.naleśnik,
    2.dżem porzeczkowy,
    3.naleśnik,
    4.krem.
  • 5. Na ostatni naleśnik wylewamy ostudzony sos z owoców. Podajemy z ciemnym lagerem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować