Tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosty w wykonaniu tort z naleśników.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe

    250 g mąki
    250 g wody gazowanej
    250 ml mleka
    2 jajka
    1 łyżka oleju
    2 łyżki cukru
    olej do smażenia

    Krem:
    750 g śmietany kremówki 36%
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru(lub według własnych smaków)

    1/2 puszki kajmaku
    3 kiwi
    2 banany
    1 granat
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Kajmak Naleśniki

Tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki

    Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
    Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
    Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
    Smażyć z dwóch stron.
    Potrzebne nam będzie 9 sztuk wystudzonych naleśników.

    Krem

    W misce ubić mocno schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem.
    Kiedy śmietana będzie już gęsta dodać serek mascarpone i chwilę ubijać.

    Ułożyć jeden naleśnik, posmarować go cieniutką warstwą kajmaku, a następnie warstwą kremu
    i przyłożyć drugim.
    Tak powtarzać aż zużyjemy wszystkie (9 szt) naleśniki.
    Kajmakiem smarować co drugi naleśnik.
    Całość posmarować kremem i udekorować owocami.
    Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny w celu schłodzenia.

Porady

Owoce możemy wykorzystać dowolne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować