Moja Walentynka

0 (0 ocen)

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami - cóż więcej w szczególnym dniu dla zakochanych:)

Składniki:

  • Biszkopt (na małą okrągłą formę - ja użyłam formy w kształcie serca)
    2/3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2/3 szklanki cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka

    Krem
    300 ml śmietanki 30 %
    4 łyżki cukru pudru

    oraz do dekoracji :truskawki , prażone płatki migdałowe , płatki czekoladowe

Moja walentynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy żółtka i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Następnie dodajemy przesianą z wysoka mąkę oraz proszek do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.

    Śmietankę ubijamy stopniowo dodając cukier puder. Wykładamy na przestudzony i przecięty na połowę biszkopt. Przykładamy drugim blatem biszkoptu, smarujemy pozostałą bitą śmietaną i dekorujemy truskawkami i płatkami czekoladowymi ,a na boki prażonymi migdałami

Porady

Do śmietany można dodać rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody żelatynę lub śmietan fixy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy