Tort na rocznicę ślubu

4.5 (172 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Tort zrobiony na 35 rocznicę ślubu moich teściów.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    - 6 jajek
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/2 szkl. cukru kryształu
    - 3/4 szkl. mąki tortowej
    - 1 łyżeczka octu

    Biszkopt orzechowy:
    - 5 jajek
    - 4 łyżki cukru kryształu
    - 15 dag mielonych orzechów włoskich
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 2 łyżki bułki tartej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa advocat:
    - 2 kostki masła
    - puszka masy krówkowej o smaku advocata (400 g)

    Masa mleczna:
    - 1 duży budyń śmietankowy (bez cukru)
    - 3/4 l mleka
    - 3 łyżki cukru kryształu
    - 3-4 łyżki mleka w proszku
    - 1 kostka masła
    - 2-3 łyżki cukru pudru

    Masa do obłożenia tortu:
    - 1 duży budyń śmietankowy
    - 3/4 l mleka
    - 3 łyżki cukru kryształu
    - 1 1/3 kostki masła
    - 2-3 łyżki cukru pudru

    Do dekoracji:
    - wiórki kokosowe do obsypania
    - róże cukrowe, listki, perełki srebrne, literki i cyferki z czekolady

    Poncz do nasączenia blatów:
    -1/2 szkl. przegotowanej wody, 1 łyżeczka cukru, ,1,5 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Tort na rocznicę ślubu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT- żółtka oddzielić od białek, białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać. Dodawać po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać 1 łyżeczkę octu, delikatnie wymieszać . Przelać do formy (24x36) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni.

    Wystudzić. Przekroić na 2 części.
  • 2. BISZKOPT ORZECHOWY- żółtka oddzielić od białek, białka z obrobiną soli ubić na sztywną pianę.Ciągle ubijając dodawać cukier, a następnie żółtka. Dodać mąkę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i mielone orzechy. Dokładnie wymieszać żeby wszystkie składniki się połączyły. Piec 20 minut w temp. 180 stopni w formie 24x36 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Przestudzić.Przekroić na 2 części.
  • 3. MASA ADVOCAT - miękkie masło utrzeć na gładką i puszystą masę, dodawać stopniowo, po łyżce masy krówkowej o smaku advocata.
  • 4. MASA MLECZNA - Z 3/4 l mleka odlać szklankę i rozrobić w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem, wlać na nie rozpuszczony proszek i ugotować budyń. Przestudzić.
    Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo cukier puder, a następnie po łyżce przestudzonego budyniu. Na koniec dalej ucierając dodać mleko w proszku i wymieszać żeby wszystkie składniki się połączyły.
  • 5. Przełożenie tortu:
    biszkopt jasny - 1/2 masy advocat - biszkopt orzechowy - masa mleczna - biszkopt orzechowy - 1/2 masy advocat
  • 6. MASA DO OBŁOŻENIA TORTU - Z 3/4 l mleka odlać szklankę i rozrobić w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem, wlać na nie rozpuszczony proszek i ugotować budyń. Przestudzić.
    Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo cukier puder, a następnie po łyżce przestudzonego budyniu.

    Masą obłożyć boki i wierzch tortu.Posypać wiórkami kokosowymi.
    Udekorować różami cukrowymi, listkami oraz perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować