Tort na rocznicę ślubu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT- żółtka oddzielić od białek, białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać. Dodawać po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać 1 łyżeczkę octu, delikatnie wymieszać . Przelać do formy (24x36) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni.
Wystudzić. Przekroić na 2 części.
2.BISZKOPT ORZECHOWY- żółtka oddzielić od białek, białka z obrobiną soli ubić na sztywną pianę.Ciągle ubijając dodawać cukier, a następnie żółtka. Dodać mąkę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i mielone orzechy. Dokładnie wymieszać żeby wszystkie składniki się połączyły. Piec 20 minut w temp. 180 stopni w formie 24x36 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Przestudzić.Przekroić na 2 części.
3.MASA ADVOCAT - miękkie masło utrzeć na gładką i puszystą masę, dodawać stopniowo, po łyżce masy krówkowej o smaku advocata.
4.MASA MLECZNA - Z 3/4 l mleka odlać szklankę i rozrobić w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem, wlać na nie rozpuszczony proszek i ugotować budyń. Przestudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo cukier puder, a następnie po łyżce przestudzonego budyniu. Na koniec dalej ucierając dodać mleko w proszku i wymieszać żeby wszystkie składniki się połączyły.
5.Przełożenie tortu:
biszkopt jasny - 1/2 masy advocat - biszkopt orzechowy - masa mleczna - biszkopt orzechowy - 1/2 masy advocat
6.MASA DO OBŁOŻENIA TORTU - Z 3/4 l mleka odlać szklankę i rozrobić w nim proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem, wlać na nie rozpuszczony proszek i ugotować budyń. Przestudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo cukier puder, a następnie po łyżce przestudzonego budyniu.
Masą obłożyć boki i wierzch tortu.Posypać wiórkami kokosowymi.
Udekorować różami cukrowymi, listkami oraz perełkami.
Komentarze