Tort na roczek Zosi - Sophie's first Birthday cake

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Nasza Zosia 6 listopada skończyła roczek. Jest malutka i śliczna jak laleczka. Na jej urodziny zrobiłam dwa torty. Jeden mniejszy, w dniu urodzin i drugi na uroczyste przyjęcie, które było w niedzielę, 10 listopada. Tort to prawdziwe wyzwanie, jednak dla takiego aniołka robić tort, to sama radość.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    biszkopt /9 jajek, 9 łyżek cukru, 9 łyżek mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy/
    beza /4 białka, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta soli/
    1 opakowanie wiśni mrożonych
    1/2 budyniu waniliowego
    750 ml śmietanki kremówki
    1 puszka mleka słodzonego
    2 łyżki żelatyny


    Składniki na masę cukrową do dekoracji tortu:
    800 g cukru pudru
    100 g glukozy
    4 łyżeczki żelatyny
    około 70 - 80 ml wody

    Składniki na krem do posmarowania boków tortu:
    1/2 kostki masła
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    2 łyżki masy śmietankowej
    Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę dodaj ekstrat z wanilii i 2 łyżki masy śmietankowej, wymieszaj.
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort na roczek zosi - sophie's first birthday cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Jak zrobić masę cukrową?

    Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, podgrzewamy, dodajemy glukozę, lekko studzimy, stopniowo dodajemy cukier puder i ugniatamy aż masa będzie plastyczna /można zapakować w folię i przechowywać w lodówce nawet miesiąc/


    Jak zrobić tort?

    - Upiecz biszkopt i przekrój go na trzy części.
    - Ubij białka, dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie szklista, dodaj mąkę ziemniaczaną, piecz/susz około godziny w piekarniku w temp.100 stopni.
    - Rozmroź wiśnie, budyń rozpuść w wodzie, dodaj łyżkę cukru i ugotuj. Ostudź.
    - Ubij śmietankę, na koniec powoli dodawaj mleko skondensowane i żelatynę /żelatynę rozpuść w 3/4 szklanki prawie wrzącej wody lub soku z pomarańczy lub jabłek, energicznie mieszaj aż nie będzie grudek/. Delikatnie wymieszaj masę.
    - Jeden krążek biszkoptu posmaruj wiśniami nałóż masę śmietankową, przyłóż drugi krążek biszkoptu i powtórz czynność, przykryj bezą, dodaj masę śmietankową i przykryj ostatnim krążkiem biszkoptu.
    Ciasto włóż do lodówki na 15-20 min.
    Po wyjęciu ciasta z lodówki, boki tortu należy delikatnie posmarować kremem, po to aby masa cukrowa lepiej się trzymała i nie odchodziła od tortu

    Dekorowanie:
    - Masę cukrową zawsze wałkuję na folii spożywczej i lekko podsypuję mąką ziemniaczaną. Kiedy masa cukrowa jest cienka, całość odwracam i przykrywam tort.
    - Obetnij masę nożem, uformuj i zrób ulubiona dekorację

Porady

Moja rada: jeśli chcesz dokładniejszych instrukcji zrobienia tortu, zerknij do etykiety: Torty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować