Tort na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Biszkopt
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szkl cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szkl cukru.
Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni.
Krem
Śmietanę ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier puder i śmietan-fixy.
Biszkopt ostudzić i przekroić na trzy części.
Pierwszą warstwę pokryć częścią kremu i ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie, drugą część pokryć tak samo. Wierch tortu i boki przykryć pozostałym kremem i udekorować.
Porady
Jak chcemy udekorować tort kwiatuszkami ze szprycy to wystarczy ubić więcej śmietany np. 1 l śmietany i 3 śmietan-fixy.
Komentarze