Tort z ciastem kakaowym, przełożony kremem mascarpone i mandarynkowym.Tort typu drip-cake z dekoracją bezikową.Tort zrobiłam sobie i mężowi na nasze święto,oczywiście dla wnuków i rodziny.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
ciasto kakaowe: 2 x
-3 jajka
-200 g. cukru
-280 g. mąki
-4 łyżki kakao
-1/2 łyżeczki sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-150 ml. mleka
-100 g. masła, rozpuszczonego
-ok. 5 łyżek gorącej wody
nasączenie:
-280 g.dżemu wiśniowego
-1/2 szklanki gorącej wody
krem mascarpone:
-330 ml. śmietanki 30 %
-130 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-500 g. serka mascarpone
-500 g. jogurtu greckiego
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
Tort na dzień babci i dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło roztopić i ostudzić do płynnego.Jajka zmiksować z cukrem. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i kakao.Miksować dolewając mleko potem masło.Na koniec dolać gorącą wodę, wymieszać i przelać do tortownicy 27 cm.Tortownica wyłożona krążkiem papieru do pieczenia.Piec 25-30 min. Wyłożyć, zdjąć papier i ostudzić. Drugi upiec tak samo. Obydwa przekroić na dwa krążki.
2.Spody ciasta włożyć do dwóch jednakowych tortownic.Obydwa nasączyć większą połową dżemu.Zostawić trochę samego soku na nasączenie gór ciasta.
3.krem mascarpone-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt, serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Połowę wyłożyć do jednej tortownicy a resztę do drugiej tortownicy.
4.Przykryć górami ciasta.
5.Nasączyć resztą soku dżemowego.
6.krem mandarynkowy-Zawartość z dwóch puszek, zblenderować. Zagotować, odstawić i zaraz rozpuścić w tym galaretki.Ostudzić do lekkiego tężenia.Zimną śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dolewać porcjami galaretki i krótko zmiksować. Wyłożyć do jednej tortownicy.
7.Ciasto z drugiej tortownicy, wyjąć i ostrożnie odwrócić i włożyć na krem mandarynkowy.Schłodzić parę godzin
8.Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
9.obłożenie-Śmietankę ubić z pudrem, śnieżką i suchym kremem. Dodawać porcjami serek i zmiksować.Posmarować cały tort, lecz zostawić trochę na kolorowe kleksy.
10.Pozostawiony krem zafarbować na czerwono i niebiesko. Wokół tortu poukładać kolorowe kleksy.
11.Dużą łopatką wyrównać powierzchnię tortu.
12.drip-cake-Nad para roztopić czekoladę w śmietance.Oblać krawędź tortu, tak że sople czekolady, swobodnie pospływają po bokach.
13.beziki- Czyste białka ubić ze szczyptą soli i porcjami pudru.Przesiać mąkę, wlać sok i zmiksować.Za pomocą pędzelka namalować po dwa pasy, farbkami jadalnymi w środku woreczka cukierniczego.Woreczek może być bez ozdobnej końcówki.
14.Wycisnąć beziki na blaszkę z papierem do pieczenia.
15.Suszyć w nagrzanym piekarniku do 100 *C,przy minimalnie otwartych drzwiczkach z termoobiegiem ok.3-4 godz. Zależy od wielkości bezików. Najlepiej sprawdzić przełamując bezika.
Komentarze