Tort na dzień babci i dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa biała:
Z mleka, cukru, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzonym budyniem. Podzielić na dwie części.
2.Galaretka z czarnej porzeczki:
Z kompotu odsączyć owoce. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l kompotu (brak uzupełnić wodą). Do lekko tężejącej galaretki dodać owoce.
3.Masa czekoladowa:
Jajka z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć dodając przestudzone jaja i czekoladę. Podzielić na dwie części.
4.Przełożenie:
Oba biszkopty przekroić na pół i nasączyć kompotem z czarnej porzeczki. Na spodzie ułożyć ciemny biszkopt - 1/2 masy czekoladowej - biszkopt piernikowy - 1/2 masy białej - tężejąca galaretka z porzeczkami (odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia) - 1/2 masy białej - biszkopt piernikowy - 1/2 masy czekoladowej - biszkopt ciemny. Ciasto posmarować masą śmietankową wykonaną zgodnie z przepisem z opakowania, dodając do niej odrobinę zielonego barwnika.
5.Biszkopty, ponacinać by przypominały płotek i polać polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie obłożyć nimi cały tort dookoła. Za pomocą szprycy ozdobić ciasto dookoła masą śmietankową i posypać wiórkami kokosowymi. Stokrotki i listki nabić na wykałaczki. Różyczkami i stokrotkami udekorować tort, obwiązać wstążką.
Komentarze