Tort z dekoracją owocową.Torty zrobiłam dla Mam w rodzinie, bo niestety mojej już nie mam.
3 godz. 20 min
Składniki:
biszkopt:
-7 jajek
-220 g.cukru
-130 g. mąki tortowej
-130 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
nasączenie:
-1/2 słoiczka dżemu wiśniowy-tj.180 g.
-1/3 szklanki wody
krem jogurtowy:
-150 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1 jogurt grecki- 250 g.
-1/2 op. serka mascarpone tj. 125 g.
-13 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody
krem jagodowy:
-150 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1/2 op. serka mascarpone tj.125 g.
-1/2 op. twarogu naturalnego tj. 175 g.
-200 ml. frużeliny jagodowej
-13 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody
krem,bita śmietana:
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone-250 g.
-100 g. margaryny Palma
-1 śnieżkę
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
-30 g. cukru pudru
dekoracje:
-pomarańcza
-kiwi
-truskawki
-borówka amerykańska
-malina
-jabłka
-owoce granatu
-serduszko z arbuza
Tort na dzień mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty.
2.nasączenie- Dżem wymieszać z gorącą wodą i połową polać biszkopt w tortownicy.
3.krem jogurtowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
5.Nasączyć resztą dżemu.
6.krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
7.Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić.
8.Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
9.krem,bita śmietana-Zmiksować schłodzoną śmietankę z pudrem, potem ze śnieżką i kremem i miękką margaryną.2/3 bitej śmietany posmarować cały tort.
10.Z reszty bitej śmietany zrobić rozetki wokół tortu.
11.Przygotować dekoracje z jabłek.
12.Owoce, umyć, niektóre odpowiednio pokroić i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Komentarze