Gotowy lub zrobiony
Składniki
50 ml gorącej wody
3 łyżeczki glukozy
3 łyżeczki żelatyny
około 80 dag cukru pudru
kilka drucików florystycznych
barwniki lub sok malinowy
dwie małe wykałaczki
PONCZ
Szklanka mocnej herbaty
2 łyżki rumu
Tort na 18 urodziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT ORZECHOWY
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylewamy na tortownicę (26 cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Piec około 30 min.
2.CIASTO ORZECHOWE
Składniki ciasta włożyć do miski, dodać 10 łyżek letniej wody, starannie zmiksować. Wylać do tortownicy (26) wysmarowanej tłuszczem, ale tylko spód i obsypanej mąką. piec w nagrzanym piekarniku około 50 min. Po ostygnięciu przeciąć na pół aby powstały 2 krążki.
3.BISZKOPT ORZECHOWY MAŁY
Pieczemy 3 takie same biszkopty
Białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na tortownicę (20 cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Piec około 25 min.
4.MASA
Żółtka wymieszać z mlekiem i cukrem, zagotować. Mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce ostudzoną masę jajeczną.
5.Lukier plastyczny
Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy aż się całkowicie rozpuści, następnie dodajemy glukozę i również mieszamy. Cukier puder wysypujemy na blat i wylewamy żelatynę z glukozą. Staramy się zarabiać wszystko razem najpierw łyżką, a potem dłońmi. Wyrabiamy masę do czasu aż będzie mieć konsystencję plasteliny. Farbujemy na dowolne kolory.
6.Biszkopty polewamy ponczem. Nakładamy krem. Zaczynamy od większych krążków. Ciasto orzechowe, krem, biszkopt orzechowy, krem, ciasto orzechowe, cienko krem. Teraz osobno małe krążki przekładamy kremem. obydwa ciasta smarujemy całe kremem i pozostawiamy do zastygnięcia w chłodnym miejscu. W tym czasie możemy przygotować róże do dekoracji. Ja wykrawam krążki z lukru ,trochę rozgniatam na końcach żeby wychodziły ładne płatki składam je, płatek po płatku formując różę. Jeśli ktoś nie ma barwników można farbować lukier sokami lub galaretką.Robimy kilka liści. Na gotowe ciasto nakładamy rozwałkowany lukier zaczynamy od spodu tortu czyli większego ciasta. Odcinamy nadmiar lukru przyciskając lukier aby ładnie obkleił ciasto. Wycinamy dekoracyjne paski z lukru o innym kolorze i przyklejamy wodą do lukru. Nakładamy mniejsze ciasto na tort i również obklejamy go lukrem. cyferkę 18 wycinamy z lukru wkładamy od spodu wykałaczkę aby można je było potem wbić w tort i pozostawiamy do wyschnięcia. Z pozostałego lukru wycinamy gwiazdki wbijamy w nie drucik od spodu i również pozostawiamy do wysuszenia. Dekorujemy tort różami wbijamy cyferki i gwiazdki. Dookoła robimy dekoracyjne kulki. Jak zrobić kokardę pokazuję krok po kroku.
7.Z lukru wycinamy dwa paski równe paski
8.Nakładamy je na dwa osobne ruloniki np po ręczniku papierowym, i zagniatamy na końcach
9.Składamy je razem końcami
10.Wycinamy równy kwadrat robimy z niego harmonijkę
11.Nakładamy na łączenie, pozostawiamy do wyschnięcia
Porady
Lukier plastyczny bardzo szybko wysycha więc należy go przykrywać folią jeśli z niego nie korzystamy.
Komentarze