Tort motyl

0 (0 ocen)

Tort zrobiłam na 2 urodziny córeczki koleżanki.

Składniki:

  • na biszkopt:
    - 4 jajka
    - 1 szklanka cukru
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - pół szklanki mąki ziemniaczanej
    - 6 łyżek wody
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 czubata łyżka proszku do pieczenia

    masa śmietanowa:
    - 500 ml śmietany 30 %
    - 1 szklanka jagód
    - 4 łyżeczki żelatyny
    - 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

    dekoracja:

    - 700 ml śmietany 30 %
    - 3-4 łyżeczki żelatyny
    - barwnik w proszku lub płynie różowy i zielony- żelki
    - 2 paluszki słone lub rurki waflowe bez nadzienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
    Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec 1/4 szklanki cukru.
    Ubitą pianę włożyć na żółtka, dodać mąkę, cukier wanilinowy, startą skórkę z cytryny i lekko wymieszać.
    Ciasto wyłożyć do posmarowanej formy, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temp. 160 stopni.
  • 2. masa śmietanowa:
    Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Masę dzielimy na pół i do jeden dodajemy barwnik różowy a do drugiej zielony dokładnie mieszamy.
    Barwnika dodajemy według uznania czyli jaki chcemy uzyskać kolor.
  • 3. Dekorujemy motylka według gustu lub według mojego pomysłu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować