Tort porzeczkowy

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Tort mocno porzeczkowy i do tego czekoladowy z galaretką ze świeżych porzeczek. Dzięki niesłodzonej galaretce nie jest słodki.

  • 6 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jaj
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao czubate
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    250 g serka mascarpone
    500 ml śmietanki kremówki 30 %
    1/2 szklanki cukru
    400 g porzeczek czerwonych
    3 łyżeczki żelatyny pełne

    poncz:
    1/3 szklanki wody
    1 torebka herbaty
    3 łyżki spirytusu
    1/3 szklanki wina czerwonego

    pozostałe
    1 mały słoiczek konfitury porzeczkowej
    5 dkg orzechów włoskich

    galaretka porzeczkowa:
    20 dkg porzeczek czerwonych
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na biszkopt 1. Biszkopt:

    Białka wbijam do miski i ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam. Na końcu dodaję po jednym żółtku stopniowo i ubijam aż masa będzie puszysta mocno. Mąki przesiewam dodaję kakao, proszek do pieczenia i mieszam dokładnie. Dodaję stopniowo do ubitych jaj i mieszam delikatnie łyżką drewnianą od spodu. Spód formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia.
  • biszkopt czekoladowy 2. Wylewam ciasto, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 35 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem. Jeszcze ciepły wyjmuję z formy i wykładam na deskę górą do dołu.
  • galaretka z porzeczek 3. Krem:
    Porzeczki myję i obieram, przekładam do garnka i gotuję aż owoce zrobią się miękkie, dodaję cukier. Przekładam na sito i przecieram żeby uzyskać tylko sok. Żelatynę namaczam łyżeczką wody, następnie dodaję 6 łyżek wody gorącej i rozpuszczam w mikrofali albo kubek wkładam do garnuszka z gorącą wodą. Dodaję do soku , mieszam i wstawiam wystudzone do lodówki na noc.Na drugi dzień miksuję blenderem galaretkę
  • krem porzeczkowy 4. Śmietanę kremówkę i mascarpone schłodzone przekładam do miski i chwile ubijam ale nie ma sztywno. Dodaję galaretkę porzeczkową i ubijam aż masa będzie dobrze ubita i połączona.
  • poduszeczki galaretki porzeczkowe 5. Poncz:
    Herbatę zaparzam i studzę w 1/3 szklance wody. Dodaję spirytus i wino.

    Galaretki:
    Porzeczki zagotowuję w rondelku jak będą miękkie przecieram przez sito. Do gorącego soku dodaję rozpuszczoną żelatynę Wystudzony sok przelewam do woreczka do lodów i wkładam do lodówki. Jak stężeją wkładam na trzy sekundy do gorącej wody i nacinam woreczek z boku galaretki ładnie wyjdą.

    Z kremu odkładam 4 łyżki i przekładam do woreczka ze szprycą
    Biszkopt kroję ostrym nożem na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję konfiturą z porzeczek, następnie 1/3 kremu smaruję. Układam kolejny blat, smaruje kremem.. Ostatni blat też nasączam ale już nie tak mocno. Torcik jak jest dobrze nasączony jest bardzo wilgotny i lepszy o czym się przekonałam. Górą tartu smaruję pozostałym kremem, i boki także. Szprycą wyciskam dowolne dekoracje, układam galaretki porzeczkowe, porzeczki czerwone i dekoruje miętą.Orzechy miksuję blenderem i smaruję nimi boku tortu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować