pyszny, wilgotny i bardzo czekoladowy tort urodzinowy, zadowoli każde podniebienie
2 godz.
Składniki:
SKŁADNIKI
Krem:
400 g dobrej czekolady
200 ml śmietany 36%
400 g miękkiego masła
4 łyżki cukru pudru
Biszkopt
8 jaj
2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
szczypta soli
Dodatkowo:
1,5 słoiczka dżemu pożeczkowego
pół szklanki likieru czekoladowego
dowolne dekoracje
BISZKOPT:
Z podanych składników podzielonych na pół pieczemy 2 biszkopty o średnicy 25 cm. Odzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, żółtka i obie mąki. Pieczemy w 170 stopniach około 25-30 minut. Po wystudzeniu każdy biszkopt dzielimy na 3 placki
Tort podwójnie czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE KREMU:
Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając , aż do jej rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem.
Do masła, dodajemy stopniowo zimną czekoladę, ciągle miksując, aż do jej wyczerpania. Krem lekko chłodzimy, Częśc pozostawiamy do dekoracji. Likier rozcieńczamy połową szklanki przegotowanej wody. Pierwszy blat nasączamy, smarujemy połową dżemu pożeczkowego i częścią kremu, przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy i tym razem nakładamy tylko krem. Tak postępujemy aż do przedostatniego blatu, który nasączamy i nakładamy resztę dżemu i krem. Przykrywamy ostatnim blatem. Tort smarujemy dookoła pozostawionym kremem i dowolnie dekorujemy
Porady
w wersji dla dzieci pomijamy alkohol w ponczu, zastępując go sokiem z cytryny.
Komentarze