Tort myszka miki lub mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao i delikatnie połączyć łyżką. Całość wyłożyć do okrągłej tortownicy śr. 29 cm wyłożonej papierem. Piec około 20 min w temp. 180 C.
Takich biszkoptów upiec 4 sztuki.
Po ostygnięciu z każdego biszkopta zdjąć skórkę
2.KREM
Jaja z cukrem zaparzyć ubijając w kąpieli wodnej następnie zestawić i ubijać do chwili ostygnięcia. Margarynę ubić mikserem dodając po łyżce masy jajowo-cukrowej, następnie kakao, zimny sok połączony z żelatyną i aromat.
Biszkopty połączyć kremem dodając do środka wiśnie.
3.MASA CUKROWA
Żelatynę połączyć z wodą i odstawić na chwilę. Napęczniałą podgrzewać do rozpuszczenia na małym ogniu.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać glukozę i kilka kropli aromatu migdałowego.
Na stolnicy przesiać cukier puder na środku zrobić dołek i wlać żelatynę, całość szybko zagnieść, następnie rozwałkować podsypując mąką ziemniaczaną i wyłożyć na tort, docisnąć górę i boki aby dokładnie wszystko przylegało, nadmiar masy odciąć.
4.BEZA DO DEKORACJI
Z cukru i wody ugotować syrop do nitki, dodać napęczniałą żelatynę.
Zimne białka ubić na sztywno i zalać wrzącym syropem - ubijać do ostygnięcia.
NA TORCIE NARYSOWAĆ MYSZKĘ MIKI,
BĘZĘ PODZIELIĆ NA PORCJE I DODAWAĆ BARWNIKI, NAKŁADAĆ DO WORKA I UDEKOROWAĆ.
Komentarze