TORT MYSZKA MIKI LUB MINI

4.5 (143 ocen)

Wykonuje dużo różnych tortów a to jeden z wielu przykładów dekoracji.

Składniki:

  • BISZKOPT
    3 jaja
    pół szklanki cukru
    1 płaska szklanka mąki
    1 łyżka kakao
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier wanilinowy

    KREM
    8 jaj
    40 dkg cukru
    4 margaryny
    10 dkg kakao

    4 płaskie łyżki żelatyny
    6 łyżek zimnej wody - wymieszać i odstawić

    1 szklanka soku z wiśni- podgrzać do wrzenia (nie gotować)
    dodać narośniętą żelatynę- odstawić do ostygnięcia

    3 aromaty rumowe "LIBELLA"
    1 litr wiśni z syropu

    MASA CUKROWA
    pół kg cukru pudru
    50 gr. glukozy
    3 łyżeczki żelatyny
    35 ml. wody zimnej

    BEZA DO DEKORACJI
    2 białka
    2/3 szklanki cukru + 8 łyżek wody
    1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody zimnej
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort myszka miki lub mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz kakao i delikatnie połączyć łyżką. Całość wyłożyć do okrągłej tortownicy śr. 29 cm wyłożonej papierem. Piec około 20 min w temp. 180 C.
    Takich biszkoptów upiec 4 sztuki.
    Po ostygnięciu z każdego biszkopta zdjąć skórkę
  • 2. KREM
    Jaja z cukrem zaparzyć ubijając w kąpieli wodnej następnie zestawić i ubijać do chwili ostygnięcia. Margarynę ubić mikserem dodając po łyżce masy jajowo-cukrowej, następnie kakao, zimny sok połączony z żelatyną i aromat.

    Biszkopty połączyć kremem dodając do środka wiśnie.
  • 3. MASA CUKROWA
    Żelatynę połączyć z wodą i odstawić na chwilę. Napęczniałą podgrzewać do rozpuszczenia na małym ogniu.
    Do rozpuszczonej żelatyny dodać glukozę i kilka kropli aromatu migdałowego.
    Na stolnicy przesiać cukier puder na środku zrobić dołek i wlać żelatynę, całość szybko zagnieść, następnie rozwałkować podsypując mąką ziemniaczaną i wyłożyć na tort, docisnąć górę i boki aby dokładnie wszystko przylegało, nadmiar masy odciąć.
  • 4. BEZA DO DEKORACJI
    Z cukru i wody ugotować syrop do nitki, dodać napęczniałą żelatynę.
    Zimne białka ubić na sztywno i zalać wrzącym syropem - ubijać do ostygnięcia.

    NA TORCIE NARYSOWAĆ MYSZKĘ MIKI,
    BĘZĘ PODZIELIĆ NA PORCJE I DODAWAĆ BARWNIKI, NAKŁADAĆ DO WORKA I UDEKOROWAĆ.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować