Tort Minionek Stuart

0 (0 ocen)

  • 8 godz. 20 min

O zrobienie torta Minionka poprosiła mnie bratowa dla mojego brata z okazji jego 33 urodzin. Duzi chłopcy też lubią Minionki:-) To było dla mnie nie lada wyzwanie. Z mężem zorganizowaliśmy burzę mózgów, by wymyślić szczegóły zrobienia Minionka:-)

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt 3 sztuki (tortownica 25 cm):
    3x 5 jaj
    3x 3/4 szklanki cukru
    3x 3/4 szklanki mąki pszennej
    3x 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    (szklanka o pojemności 250ml)

    Krem budyniowy:
    1 ¼ szklanki cukru (ok. 250g)
    3 szklanki mleka (750ml)
    6 żółtek
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 15g jedna łyżka)
    750g masła

    Kruche ciasteczko (oko minionka):
    125g mąki pszennej
    70g masła
    40g cukru pudru
    1 żółtko

    Dodatkowo:
    garść czarnego makaronu (np. firmy Gallo) (25 g nie ugotowanrgo)
    dżem z czarnej porzeczki
    1 litr soku pomarańczowego
    pianki w kolorze białym 7 szt.
    barwnik żółty w proszku
    barwnik srebrny w proszku
    wiśnia 1 sztuka
    1 białko
    trochę cukru pudru


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort minionek stuart - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier po jednej łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka i ubijać. Dodać przesiane mąki i wymieszać dokładnie szpatułką. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno), nie smarować boków. Przełożyć ciasto do tortownicy. Piec ok. 35 minut w temp. 165 stopni. Po wyjęciu z piekarniku upuścić gorące ciasto (w formie) na podłogę z wysokości ok. 30-40cm. Wystudzić. W ten sam sposób przygotować kolejne dwa biszkopty.
  • 2. Krem budyniowy: zagotować 2,5 szkl. mleka z cukrami. Resztę mleka wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszać, rozcierając ewentualne grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Wystudzić.
  • 3. 750g miękkiego masła utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń i miksować.
  • 4. Każdy z wystudzonych biszkoptów rozkroić na dwa równe wysokością koła. Górny blat przyciąć na kształt głowy Minionka. Każdy blat biszkoptowy (oprócz górnego) nasączyć sokiem pomarańczowym, posmarować dżemem porzeczkowym, a następnie posmarować cienką masą budyniową.
  • 5. Do reszty masy budyniowej dodać trochę żółtego barwnika spożywczego, aż do uzyskania właściwego odcienia żółci. Posmarować cały tort i wstawić do lodówki.
  • 6. Ugotować czarny makaron (patrz sposób gotowania na opakowaniu). Wyciągnąć po jednej nitce makaronu, przyciąć i ułożyć na desce lub talerzu poszczególne "włosy". Makaron musi wyschnąć.
  • 7. Oko Minionka: przesiać mąkę na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem. Zimne masło posiekać z mąką, dodać żółtko. Wyrobić ciasto. Uformować kulę i dać na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkować i wykroić 3 krążki (np. szklanką), z czego 2 dodatkowo wykroić w środku foremką o mniejszej średnicy. Trzeci pozostawiamy w całości (dno oka). Po wykrojeniu środków powstałe pierścienie układamy jeden na drugim na obrzeżu pełnego krążka (na dnie oka). Piec ok. 12 min. w temp. 180 stopni lub do zrumienienia ciasteczka. Wystudzić.
  • 8. Środek oka Minionka: ubić jedno białko z cukrem pudrem (cukru dodać tyle, by lukier był gęsty). Posmarować środek oka pędzelkiem. Na środek oka dać przekrojoną wiśnię (bez pestki!). Zostawić do zastygnięcia. Pędzelkiem malować obrzeże kruchego ciastka na kolor srebrny. Pozostawić do wyschnięcia. Przymocować oko Minionka na torcie.
  • 9. Wyschnięte włosy z makaronu wkładać na środek "głowy Minionka".
  • 10. Wyciąć usta Minionkowi, po czym włożyć pianki do wyciętego otworu (w zależności od kształtu przeciąć piankę na pół). W ten sposób otrzymamy zęby.
  • 11. Niewysuszone, długie, pojedyncze nitki makaronu przykleić na około głowy MInionka.
    Tort wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować