Tort milky way z borówkami

4.5 (193 ocen)

Niebo w ustach dla smakoszy borówek czy jagód. Przepis powstał, gdyż lubię wysokie torty o ciekawych smakach, a żaden z dostępnych przepisów nie satysfakcjonował mojego podniebienia i oka. Tort wymaga sporo pracy, ale efekt wynagradza wszystko ;)

Składniki:

  • Proporcje na tortownicę o średnicy 25 cm

    BISZKOPTY:
    2x:
    - 5 jaj
    - 4/5 szklanki cukru
    -1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
    - czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżka oleju

    KREM MILKY WAY:
    -200 ml śmietanki kremówki
    -100 g batoników milky way (5 szt)
    - 250 g serka mascarpone
    - 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 50 ml gorącej wody

    WARSTWA JOGURTOWO-JAGODOWA:
    -400 g jogurtu jagodowego ( najlepiej z kawałkami owoców)
    -3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 50 ml gorącej wody

    FRUŻELINA BORÓWKOWA:
    - 2 szklanki borówek
    - 1/3 szklanki cukru
    - 2 łyżki soku z cytryny } lub połowa tych porcji w zależności czy chcemy na pierwszą
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej warstwę dać dżem malinowy czy frużelinę
    -1 łyżeczka cukru wanilinowego
    - skórka z cytryny

    PONCZ:
    -pół szklanki wody
    -sok z połowy cytryny
    - kieliszek rumu
    - 1 op cukru waniliowego
    - 1,5 łyżki cukru

    MASA ŚMIETANOWA:
    - 250 g serku mascarpone
    - 400 ml śmietanki kremówki
    -30 g cukru pudru
    - 1 op śmietan-fixu
    - 3 łyżeczki żelatyny w rozpuszczone w 50 ml gorącej wody

    PONADTO:
    -opcjonalnie dżem malinowy
    - puste rurki
    - 2 łyżki kakao
    - trochę borówek
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort milky way z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem Milky Way
    Dzień wcześniej śmietankę wlewamy do rondelka, podgrzewamy na najmniejszym palniku, dodajemy pokrojone w drobną kostkę batoniki i mieszamy do całkowitego ich rozpuszczenia. Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.
  • 2. Pieczemy 2 biszkopty:
    Białka ubijamy, dodajemy cukier. Następnie stopniowo dodajemy miksując na małych obrotach żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na koniec olej. Pieczemy ok 35 min w 180 stopniach.
  • 3. Przygotowujemy poncz mieszając ze sobą wszystkie składniki. Biszkopty przecinamy na połowy, otrzymując 4 sztuki i nasączamy lekko każdy.
  • 4. Krem Milky Way:
    Dobrze schłodzoną masę ubijamy na sztywno, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mascarpone. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 15-30 min przed przełożeniem dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i dobrze mieszamy.
  • 5. FRUŻELINA BORÓWKOWA:
    Z połowy porcji: borówki wkładamy do rondelka o grubym dnie i dusimy na małym ogniu ok 5 min. Po tym czasie część borówek miażdżymy widelcem. Dodajemy sok z cytryny, skórkę i cukry. Gotujemy chwilę. Mąkę rozpuszczamy w 1-1,5 łyżki wody i dolewamy do borówek. Gotujemy do zgęstnienia i studzimy.
  • 6. MASA JOGURTOWA:
    Do jogurtu dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i czekamy, aż zacznie gęstnieć.
  • 7. Przekładamy:
    Biszkopt - frużelina borówkowa/dżem malinowy - połowa kremu Milky Way - biszkopt - masa jogurtowa i garść całych borówek - biszkopt - frużelina - połowa kremu Milky Way - biszkopt
  • 8. Do wykończenia tortu robimy masę śmietanową:
    śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i opakowaniem śmietan-fixu. Dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę. Masą smarujemy tort dookoła. Resztę masy dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Dekorujemy według własnego uznania rurkami, owocami i masą.

Porady

Do każdej masy dodaję rozpuszczone 3 łyżeczki żelatyny w 50 ml wody co sprawia, że tort nie płynie, a trzyma się sztywno i jest wygodny do krojenia. Po dodaniu na pierwszą warstwę zamiast frużeliny borówkowej dżemu malinowego otrzymujemy ciekawszy smak. Jeżeli robimy 2 warstwy frużeliny borówkowej to wykonujemy każdą z osobna z połowy porcji podanej, tuż przed przekładaniem, gdyż bardzo szybko gęstnieje i później ciężko ją rozsmarować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować