Tort migdałowo- cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt migdałowy: Białka ubić na sztywno (bardzo ważne!). Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!) Mąkę i cynamon przesiać, wsypać do piany razem z migdałami, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Tortownicę o średnicy około 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!) Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160-170st.C piekarniku około 30-40 minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i spuścić z około 60cm. na podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Ostudzony przekroić na 3 blaty.
2.Krem migdałowy: Śmietanę 36% ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy. Serek wymieszać z likierem i cynamonem, dodać do śmietany i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić. Dodać do niej kilka łyżek kremu, wymieszać, a następnie całą wlać do kremu, zmiksować.
3.Składanie tortu: I blat biszkoptu nasączyć i umieścić w tortownicy, wysmarować go 1/3 kremu, a krem posypać posiekanymi migdałami i oprószyć cynamonem. Przykryć II blatem nasączonego biszkoptu i ponownie wysmarować kremem, posypać cynamonem i migdałami. Przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem. Boki obsypać posiekanymi migdałami, a wierzch dowolnie udekorować. Schłodzić do stężenia. Smacznego!
Komentarze