Tort michałkowy

4.5 (178 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczny, puszysty i cukierkowy tort. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT(na okrągłą formę):
    4 jajka
    125 gr. cukru
    125 gr. mąki
    ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    KREM:
    3 śmietanki 30% (po 150 gr.)
    3 duże batoniki czekoladowe (typu Prince Polo)
    15 cukierków Michałków
    3 zagęszczacze do śmietany (śmietan fix)
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Tort michałkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:
    Oddzielić białka od żółtek, białka ubić z szczyptą soli. Dodać cukier, ciągle ubijając mikserem.
  • 2. Mikser odłożyć, resztę ubijać ręcznie. Dodawać po jednym żółtku i znowu wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać i dodawać po trochu do masy. Bardzo dobrze wymieszać.
  • 3. Blachę wysmarować tłuszczem i wyciąć kółko z gazety i położyć je do natłuszczonej blachy. Wlać ciasto i piec w nagrzanym do 150stC ok. 35 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 4. Przygotowanie kremu:
    Odłożyć ok. 5 Michałków, resztę wraz z batonikami pokruszyć do miski.
  • 5. Śmietanki ubić i dodać zagęszczacze do śmietanki. Do ubitej śmietany dodać pokruszone słodycze i wszystko ze sobą dobrze wymieszać. Krem położyć na biszkopt.
  • 6. Udekorować pozostałymi Michałkami. Tort włożyć na ok. 2-3 godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować