Tort michałkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu:
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić z szczyptą soli. Dodać cukier, ciągle ubijając mikserem.
2.Mikser odłożyć, resztę ubijać ręcznie. Dodawać po jednym żółtku i znowu wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać i dodawać po trochu do masy. Bardzo dobrze wymieszać.
3.Blachę wysmarować tłuszczem i wyciąć kółko z gazety i położyć je do natłuszczonej blachy. Wlać ciasto i piec w nagrzanym do 150stC ok. 35 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4.Przygotowanie kremu:
Odłożyć ok. 5 Michałków, resztę wraz z batonikami pokruszyć do miski.
5.Śmietanki ubić i dodać zagęszczacze do śmietanki. Do ubitej śmietany dodać pokruszone słodycze i wszystko ze sobą dobrze wymieszać. Krem położyć na biszkopt.
6.Udekorować pozostałymi Michałkami. Tort włożyć na ok. 2-3 godzin do lodówki.
Komentarze