Tort trochę inny niż ten tradycyjny, nie tylko w smaku ale i także dekoracji, Każdy kawałek tortu jest osobno dekorowany, wymaga więcej pracy ale efekt jest wart poświęconego czasu. Podając taki tort z pewnością wszystkich zachwycimy.
2 godz.
Składniki:
Ciasto marchewkowe:
-1 szkl. mąki
-po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
-1/2 szkl. cukru
-1/4 szkl. oleju
-3 jajka
-1 i 1/2 szkl. startej marchwi
-szczypta soli
Sernik marchewkowy
-25 dag mielonego sera
-1/4 kostki margaryny
-2 jajka
-1/2 op. budyniu jasnego
-1/2 szkl. cukru
-1/2 szkl. startej marchwi
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Tort marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Ciasto marchewkowe:białka ubić ze szczypt so z cukrem na sztywną pianę,dodać żółtka i cienkim strumieniem dolewać olej cały czas
miksując, dodać marchew. Na końcu mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą,dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać na tortownicę (śr.21cm),piec ok.40 min w temp.170stopni. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
2.Sernik marchewkowy: margarynę ucieramy z cukrem na puch,dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając,
później ser,budyń i proszek do pieczenia, na końcu dodać marchew. Pianę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę
serową. Ser wylać na tortownicę (śr.21cm) piec 40 min w temp.170 stopni,ostudzić.
3.Galaretka marchewkowa: marchew obrać, pokroić w mniejsze kawałki,zalać 1/2 szkl. wody wsypać cukier i gotować do
miękkości. Pozostałą wodę z gotowanej marchewki zlać do szklanki ,uzupełnić do 1/2 szkl.
Miękką marchew rozgnieść widelcem, wlać wodę zagotować wsypać galaretkę i wymieszać. Budyń rozpuścić w 1/2 szkl.
wody i wlać do marchwi gotować do zgęstnienia. Ostudzić.
4.Masa marchewkowa:żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie,ostudzić. Sok ubić ze śnieżką i cukrem ,dodać serek
na końcu żelatynę dokładnie połączyć składniki. Odstawić do lodówki do stężenia.
5.Przełożenie tortu:na pierwszy blat ciasta wyłożyć galaretkę ,sernik, masę marchewkową i drugi blat ciasta .
Tort schłodzić w lodówce.
7.Tort kroimy na kawałki , każdy smarujemy masą maślaną,ponownie wkładamy do lodówki do schłodzenia.
8..Masa cukrowa: żelatynę łączymy z glukozą i wodą, odstawiamy na 20min. po tym czasie glukoze podgrzewamy do rozpuszczenia i przestudzamy. Płyn łączymy z cukrem pudrem pudrem,dodajemy stopniowo, wyrabiamy,tak aby masa była zwarta i się nie kleiła przestajemy dodawać cukier puder. Masę zabarwiamy wg. potrzeb.
9.Każdy kawałek tortu obkładamy masą cukrową i dekorujemy.
Komentarze