Tort malinowy z czekoladą na 16 - stkę

5 (172 ocen)

  • 60 min

Tort na urodziny wnuczki robiony wspólnie z jubilatką :) Wyszedł nam malinowo przepyszny i długo będziemy wspominać jego smak....

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt na tortownicę o średnicy 25 cm :
    5 średnich jaj
    3/4 szklanki (180 g ) cukru + łyżka cukru z wanilią
    1 szklanka (250 g) mąki tortowej + płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    masa malinowa :
    400 g malin
    400 ml. śmietany kremówki 36 %
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki malinowe rozpuszczone w 200 ml. gorącej wody
    pozostałe składniki :
    do nasączenia - sok wyciśnięty ze 150 g malin + 3/4 szklanki wody + łyżka soku z cytryny + cukier wg uznania
    2oo g malin na wierzch tortu
    1 galaretka malinowa do zalania
    masa czekoladowa na boki i napis - 80 ml. śmietany kremówki + łyżka cukru + 160 g gorzkiej czekolady + 2 łyżeczki oleju
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Kremówka Desery

Tort malinowy z czekoladą na 16 - stkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ym4srw 1. Z podanych składników upiec biszkopt, białka ubić z cukrami dodając pod koniec po kolei żółtka, następnie pulchną masę wymieszać łyżką z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.
    Piec w 180 stopniach ok. 4o minut, biszkopt ostudzić.

    2 galaretki dokładnie rozpuścić w 200 ml. gorącej wody i również ostudzić.

    Trzecią galaretkę oddzielnie rozpuścić w ilości wody podanej na opakowaniu (w dni upalne dać trochę mniej), ta będzie na wierzch tortu.

    Maliny po lekkim opłukaniu podzielić na porcje, 200 g najładniejszych odłożyć, będą na wierzch tortu, resztę zblendować, z czego 400 ml. gotowego musu pozostawić do masy, a resztę na poncz zalać wodą dodając sok z cytryny i cukier, odcedzić go z pestek.

    Śmietanę kremówkę ubić z cukrem, pod koniec partiami dodawać mus malinowy i całkowicie przestudzone galaretki.

    Biszkopt podzielić na dwa blaty, każdy nasączyć malinowym ponczem, posmarować solidnie masą malinową, na wierzch ułożyć maliny, całość zamknąć w specjalnej obręczy lub w paskach pergaminu.
  • image-0ae2yap 2. Zalać trzecią galaretką i wstawić do lodówki do stężenia.

    W tym czasie przygotować masę czekoladową, zagotować z cukrem śmietankę, zdjąć z ognia, dodać połamaną na małe kostki czekoladę i mieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia, na koniec wlać olej.

    Czekoladową masą wysmarować boki tortu i za pomocą szprycy zrobić na nim napisy.
  • image-01n88er 3. Smacznego, malinowego spełnienia marzeń :)

Porady

Można dodatkowo ozdobić perełkami do dekorowania tortów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować