1.Zaczynamy od biszkoptów- 2 jasne i jeden ciemny. Białka z czterech jaj wlewamy do salaterki i ubijamy na pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Czynność powtarzamy. Do dwóch tych samych rozmiarów tortownicy wlewamy ciasto i pieczemy około godziny. Blat ciemny robimy w ten sam sposób z tymże dodajemy jeszcze kakao.
2.Po upieczeniu jeden blat delikatnie należy przekroić tak aby powstały dwa cienkie placki. Drugi jasny blat i ciemny zostawiamy na szachownicę.
Tzn. Na każdym z blatów wycinamy koła ( jedno w drugim). Wyjmujemy najmniejsze koła czyli środki i zamieniamy je miejscami. Następne koła zostawiamy , a następne zamieniamy. Wyjdą nam tez blaty tylko kolorowe jak zebra.
3.Kremówki ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy śmietan fixy. Zamrożone maliny wyjmujemy i kruszymy je na drobne kawałeczki. Dodajemy do gotowej śmietany. Bierzemy na jasny spód 2 łyżki kremówki i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie nakładamy kolorowy blat i robimy to samo. następny blat i znów śmietana. Gdy dotrzemy do ostatniego ciasta - jasnego, przygotowujemy masę ajerkoniakową.
4.Do 300ml mleka wsypujemy proszek dodajemy 100g masła i miksujemy. Masą smarujemy wierzch ciasta i jego brzegi. Na górze układamy owoce i ozdabiamy listkami, natomiast brzegi obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego.
Komentarze