1.Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
2.Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę. Z reszty składników ugotować budyń. Zimny budyń połączyć z masłem i margaryną. Gotową masę podzielić na dwie części.
3.Mleko, kokos i cukier ugotować na wolnym ogniu, aż do otrzymania gęstego lukru. Ostudzić i odcisnąć kokos. Lukier dodać do połowy masy budyniowej i dokładnie wymieszać. Jeżeli krem nie jest dosyć aromatyczny, można dodać kilka kropli aromatu kokosowego. Do drugiej części masy dodać adwokat.
4.Wodę, sok z cytryny i spirytus wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na trzy części i nasączyć. Jeden blat przełożyć masą kokosową. Drugi masą z adwokatem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą. Białą czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mleko i wymieszać. Otrzymaną glazurą polać tort.
Komentarze