Tort makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.sos beszamelowy:
Z mąki i masła robimy jasną zasmażkę. Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko. Mieszamy trzepaczką. Stawiamy ponownie na ogień i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje i zacznie się gotować. Do sosu dodajemy sól, pieprz, gałkę i starty ser. Mieszamy.
2.sos mięsny:
Mięso i pieczarki mielimy. Następnie smażymy na maśle. Do zrumienionego mięsa dodajemy drobno posiekane szalotki i czosnek dusimy razem przez kilka minut. Wlewamy pomidory. Dodajemy ocet i cukier. Dusimy około 30 minut, sos powinien się zredukować. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
3.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy warstwę sosu mięsnego i beszamelu. Następnie pionowo ustawiamy nieugotowany makaron.
4.Na warstwę makaronu wylewamy resztę sosu mięsnego i beszamel. Posypujemy wierzch serem. Zapiekamy w 180 stopniach C około 20-30 minut. Gdy wierzch zapiekanki jest już ładnie rumiany wyłączamy piecyk, ale zapiekankę zostawiamy w nim jeszcze przez 15 - 20 minut.
5.Wierzch posypujemy listkami kolendry i pokrojonymi pomidorkami. Zapiekankę możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Porady
Tortownicę należy obwinąć od spodu folią aluminiową, aby sos nie wyciekł.
Komentarze