Tort makaronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem zgniecionym przez praskę. Makaron ugotować (al dente) i odstawić do ostygnięcia (można też przepłukać zimną wodą, żeby było szybciej).
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać mięso, a kiedy się podsmaży dodać pomidory(najlepiej wcześniej je zblenderować), pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, paprykę, kukurydzę, fasolkę ( z odrobiną zalewy). Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dusić około 30 min, tak aby mięso był miękkie i zredukować powstały wywar.
2. sos beszamelowy na pomidorowo:
Masło topimy na małym ogniu, w rondelku. Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę. Do zasmażki wlewamy mleko energicznie mieszając trzepaczką, by nie zrobiły się grudki, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz koncentrat pomidorowy. Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia ( Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia, najgęstszy robi się po całkowitym studzeniu. W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.) Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
3. Tortownicę wykładamy folią i smarujemy oliwą. Na spodzie układamy warstwy: makaron, następnie plastry żółtego sera, mięso i znowu makaron. Wszystko przykrywamy sosem beszamelowym. Ozdabiamy według uznania :)
Piec - nie przykrywając około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC.
Smacznego!
Komentarze