Tort makowy z kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalej gorącą wodą i gotuj 30 minut na wolnym ogniu, mieszając. Mak odcedź porządnie z wody. Zmiel go w maszynce.
2.Białka ubij na sztywno. Żółtka ubij z cukrem na kogel mogel, dodaj do białek i delikatnie wymieszaj. Do masy dodawaj porcjami mak i mąkę, całość wymieszaj bardzo delikatnie.
3.Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nagrzej piekarnik do 190 st. C. Masę makową wylej do tortownicy i piecz 30-35 minut. Wystudź i przekrój na 2 blaty.
4.Nie potrząsając puszką z mlekiem kokosowym, delikatnie ją otwórz i wyjmij łyżką gęstą masę kokosową. Przełóż do miski, dodaj serek mascarpone i zmiksuj na gładki krem.
5.Osobno ubij śmietanę, dodawaj w trakcie ubijania porcjami cukier. Śmietanę wmieszaj po mału do serka mascarpone. Uzyskamy gęsty krem. Do niego wrzuć wiórki kokosowe i wymieszaj.
6.Krem wyłóż na blat, nałóż też na górę tortu i boki. Całość udekoruj wiórkami i ozdobami czekoladowymi.
Porady
Jeżeli nie lubisz dużej ilości wiórek kokosowych, nie musisz ich dodawać do kremu.
Ciasto po upieczeniu jest trochę ciężkie i trzeba bardzo uważać przy krojeniu blatów, by ich nie połamać.
Komentarze