Tort makowy z adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z jajkami i cukrem, stopniowo dodając adwokat. Następnie dodajemy migdały czekoladę i mak. Mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy ok. 15 minut w temp.180 stopni.
2.Mleko zagotowujemy z makiem i gdy zacznie się gotować zagęszczamy proszkiem budyniowym rozprowadzonym w odrobinie mleka. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Śmietanę także ubijamy. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i po dwóch minutach wlewamy do niej kilka łyżek gorącej wody. Mieszamy tak długo, aż cała się rozpuści. Następnie dodajemy odrobinę ubitej śmietany.
3.W dużej misce łączymy masę jajeczną z masą makową i kremówką, powoli dodajemy żelatynę. Dokładnie, delikatnie mieszamy.
4.Masę wykładamy na spód w zamkniętej tortownicy. Chłodzimy min. 3 godziny.
5.Żelatynę rozpuszczamy jak poprzednio i łączymy powolutku z adwokatem, wlewając go do niej. polewę wylewamy na masę makową. Tort dekorujemy ubitą śmietaną i pralinkami albo jak kto woli.
Komentarze