Tort makowy z adwokatem

0 (0 ocen)

Ma niepowtarzalny smak. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Składniki:

  • Ciasto:
    80 g masła
    5 jajek
    50 ml adwokatu
    90 g cukru pudru
    75 g mielonego maku
    125 g mielonych migdałów
    80 g startej gorzkiej czekolady

    Krem:
    200 ml mleka
    80 g maku
    2 żółtka
    20 g proszku budyniowego
    50 g cukru
    400 g kremówki
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki żelatyny

    Polewa:
    250 ml adwokatu
    3 łyżeczki żelatyny
    100 ml kremówki
    pralinki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Alkohole

Tort makowy z adwokatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z jajkami i cukrem, stopniowo dodając adwokat. Następnie dodajemy migdały czekoladę i mak. Mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy ok. 15 minut w temp.180 stopni.
  • 2. Mleko zagotowujemy z makiem i gdy zacznie się gotować zagęszczamy proszkiem budyniowym rozprowadzonym w odrobinie mleka. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Śmietanę także ubijamy. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i po dwóch minutach wlewamy do niej kilka łyżek gorącej wody. Mieszamy tak długo, aż cała się rozpuści. Następnie dodajemy odrobinę ubitej śmietany.
  • 3. W dużej misce łączymy masę jajeczną z masą makową i kremówką, powoli dodajemy żelatynę. Dokładnie, delikatnie mieszamy.
  • 4. Masę wykładamy na spód w zamkniętej tortownicy. Chłodzimy min. 3 godziny.
  • 5. Żelatynę rozpuszczamy jak poprzednio i łączymy powolutku z adwokatem, wlewając go do niej. polewę wylewamy na masę makową. Tort dekorujemy ubitą śmietaną i pralinkami albo jak kto woli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować