Tort makowy

4.5 (194 ocen)

Sięgaj po ten przepis nie tylko w Święta. Ciasto, które w moim domu pojawia się na wyjątkowe okazje i sprawia wiele radości moim najbliższym.

Składniki:

  • 5 szt jajek
    1 szkl cukru
    6 łyżek masła miękkiego
    1 szkl śmietany
    2 szkl mąki
    1 łyżeczka amoniaku
    4 łyżki ciemnego kakao

    Krem:
    1 szkl maku
    1 szkl cukru
    0,5 l kremówki
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    300 g masła lub mąki ziemniaczanej

    Polewa
    160 g czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubij jajka na puszystą masę, w trakcie dodając cukier. Roztopione masło wlej do masy jajecznej. Amoniak polej sokiem z cytryny i dodaj do śmietany, wymieszaj.

    Połącz śmietanę z masą jajeczną. Mąkę i kakao przesiej do miski i porcjami wsypuj do masy jajeczno-śmietanowej. Ciasto powinno być nie gęste.

    Wyściel formę papierem do pieczenia i posmaruj masłem. Ciasto podziel na 4 porcje. Piecz ok. 12-15 min w temp. 180-200 stopniach.

    Krem: Mak utrzyj z cukrem (lub zmiel w młynku i dodaj cukier puder). Kremówkę podgrzej i wlej do wcześniej rozpuszczonej skrobi kukurydzianej w 50 ml zimnej kremówce, gotuj cały czas mieszając aż zgęstnieje. Jak krem ostygnie (2 łyżki odłóż do polewy) wymieszaj z makiem.

    Masło pokojowej temp. ubij mikserem, dodając cały czas po łyżce kremu makowego.

    Placki posmaruj kremem, przekładając jeden na drugi. Wierzch ciasta polej polewą (roztopiona czekolada wymieszana z dwiema łyżkami kremówki)

Porady

Tort odstaw do lodówki, najlepiej na noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować