1.Ubij jajka na puszystą masę, w trakcie dodając cukier. Roztopione masło wlej do masy jajecznej. Amoniak polej sokiem z cytryny i dodaj do śmietany, wymieszaj.
Połącz śmietanę z masą jajeczną. Mąkę i kakao przesiej do miski i porcjami wsypuj do masy jajeczno-śmietanowej. Ciasto powinno być nie gęste.
Wyściel formę papierem do pieczenia i posmaruj masłem. Ciasto podziel na 4 porcje. Piecz ok. 12-15 min w temp. 180-200 stopniach.
Krem: Mak utrzyj z cukrem (lub zmiel w młynku i dodaj cukier puder). Kremówkę podgrzej i wlej do wcześniej rozpuszczonej skrobi kukurydzianej w 50 ml zimnej kremówce, gotuj cały czas mieszając aż zgęstnieje. Jak krem ostygnie (2 łyżki odłóż do polewy) wymieszaj z makiem.
Masło pokojowej temp. ubij mikserem, dodając cały czas po łyżce kremu makowego.
Placki posmaruj kremem, przekładając jeden na drugi. Wierzch ciasta polej polewą (roztopiona czekolada wymieszana z dwiema łyżkami kremówki)
Komentarze