Tort "myszka mini" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: 8 jajek ubić z 2 szkl cukru. Dodać 2 szkl mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki kakao i 2 łyżeczki proszku. Delikatnie wymieszać. Ciasto rozłożyć na 2 blaszki, piec w 180°C ok. 15 min. Pozostawić do wystygnięcia.
2.Krem czekoladowy: ugotować masę budyniową. 700 ml mleka zagotować z 2 szkl cukru i 6 cukrami waniliowymi. W 300 ml mleka rozrobić 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej i 4 żółtka. Mieszać do ponownego zagotowania. Odstawić do wystygnięcia.
Utrzeć 3 kostki margaryny, następnie powoli dodawać ostudzoną masę budyniową i ucierać.
Rozpuścić 2 czekolady w kąpieli wodnej, dodać do kremu, cienkim strumieniem wlać 50 ml spirytusu i chwile ucierać.
3.Ciasto kroimy na 4 warstwy (każdy biszkopt na pół). Wycinamy kształt "Myszki".
4.Tort składamy warstwami : ciasto, dżem, krem, ciasto, krem, ciasto, krem, wiśnie, ciasto. Całość smarujemy kremem. Dekoracje wykonujemy polewą czekoladową i lukrem. (Lukier: 1 białko ubić na piane i dodać ok. 1/4 kg cukru pudru).
Komentarze