Topielce

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rogaliki topione - ciasto drożdżowe na rogaliki rośnie w zimnej wodzie .

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag mąki
    5 dag drożdży świeżych
    0,5 szklanki mleka ( 3,2%)
    2 płaskie łyżki cukru
    25 dag masła
    1 jajko
    1 żółtko
    1 jajko do smarowania rogalików
    marmolada twarda o smaku róży
    cukier do posypania
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Topielce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zwijamy rogaliki. 1. Do miski wlewamy ciepłe mleko ,dodajemy dwie łyżki cukru oraz drożdże , mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia . Do drugiej miski wsypujemy mąką oraz szczyptę soli , dodajemy masło pokrojone w kostkę ,jajko,żółtko oraz rozczyn . Wszystko lekko zagniatamy i robimy kulkę , którą zawijamy lekko w ściereczkę i wkładamy do garnka z zimna wodą . Odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto jest wyrośnięte jak wypłynie na wierzch ).Wyjmujemy ciasto z garnka na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy . Ciasto dzielimy na kawałki , z każdego kawałka robimy kulkę i rozwałkowujemy na kształt koła
    ( grubość 2-3 mm ).Koła dzielimy na 8 części . Środek smarujemy rozbełtanym jajkiem dla lepszego sklejenia .Nakładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy rogaliki .
  • Rogaliki wykładamy na blaszkę . 2. Każdy rogalik smarujemy rozbełtanym jajkiem , posypujemy cukrem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
  • Smacznego. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni . Wkładamy blaszkę z rogalikami i pieczemy 15-20 minut do ładnego zrumienienia .

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować