1.Do miski wlewamy ciepłe mleko ,dodajemy dwie łyżki cukru oraz drożdże , mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia . Do drugiej miski wsypujemy mąką oraz szczyptę soli , dodajemy masło pokrojone w kostkę ,jajko,żółtko oraz rozczyn . Wszystko lekko zagniatamy i robimy kulkę , którą zawijamy lekko w ściereczkę i wkładamy do garnka z zimna wodą . Odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto jest wyrośnięte jak wypłynie na wierzch ).Wyjmujemy ciasto z garnka na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy . Ciasto dzielimy na kawałki , z każdego kawałka robimy kulkę i rozwałkowujemy na kształt koła
( grubość 2-3 mm ).Koła dzielimy na 8 części . Środek smarujemy rozbełtanym jajkiem dla lepszego sklejenia .Nakładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy rogaliki .
2.Każdy rogalik smarujemy rozbełtanym jajkiem , posypujemy cukrem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
3.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni . Wkładamy blaszkę z rogalikami i pieczemy 15-20 minut do ładnego zrumienienia .
Porady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową .
Komentarze