Tiropitakia

0 (0 ocen)

  • 60 min

Greckie pierożki serowe świetnie sprawdzają się jako przystawka do Ouzo. Wyśmienite są ze świeżymi oliwkami.

  • 60 min

Składniki:


  • 250 g fety
    2 jajka
    pół szklanki startego parmezanu
    posiekana natka pietruszki
    2 łyżki stopionego masła
    500 g ciasta Fillo

Tiropitakia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tiropitakia 1. Ser feta rozgniotłem widelcem, dodałem starty parmezan, jajka i pieprz.
    Ciasto pokroiłem w paski 25x5 cm, złożyłem razem, aby się nie wysuszyły.
    Pokroiłem na kwadraty o boku 5 cm, każdy kawałek posmarowałem masłem. Nałożyłem porcje masy serowej i skleiłem tak, aby powstały trójkąty.
    Rozłożyłem je na natłuszczonej blaszce i posmarowałem reszta masła.
    Piekłem 15 minut na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 290 stopni C.
  • Tiropitakia 2. Podałem na ciepło.
    Tiropitakia mogą być przystawką do ouzo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy